Alo!

Englezi dobrodošli, TEŠKO S FRANCUZIMA

-

Liverpul može da padne, protiv Napolija i Pari Sen

Žermena šta se ućari - a teško da će bilo šta. Kad bi za rezultat utakmice jedino bila merodavna tradicija, Zvezda bi ovako prošla u grupi C Lige šampiona.

Pogled u prošlost, dakle, podseća da su crveno-beli igrali barabar s engleskim timovima, dok iz okršaja s francuskim i italijansk­im imaju negativan bilans. Liverpul je već gostovao na „Marakani“„, u sezoni 1973/74, takođe u najjačem klupskom takmičenju, tada zvanom Kup evropskih šampiona, i izgubio. Rezultat 2:1 za

Zvezdu bio je i u revanšu na „Enfildu“.

Da Englezi (mada su danas u njihovih timovima manjina) leže crveno-belima bilo je dokaza i pre pomenutog dvomeča s „redsima“, a i kasnije. Znala je Zvezda da se isprsi pred Mančester junajtedom, da pobedi Totenhem, da izbaci Arsenal i VBA na putu ka finalu Kupa UEFA 1979. Bilo je, naravno, i poraza, a čini se da je najbolniji pretrpljen 1991. u Superkupu Evrope. Mada voljom UEFA onemogućen­a (razlog: politička situacija u našoj zemlji) da igra i na svom stadionu, Zvezda je igrački razbila Mančester junajted na njegovom „Teatru snova“, ali to nije naplatila golovima (završeno 0:1).

Protiv italijansk­ih klubova crveno-beli imaju tri pobede i četiri puta više poraza. Na pleća su oborili Romu (dvaput u Beogradu) i Kjevo u gostima. Fjorentina, Inter, Sampdorija, Lacio, Milan još neki bili su jači. Protiv Napolija dosad nisu igrali.

Zvezda je najveći uspeh u svojoj (i jugosloven­skoj, i srpskoj) istoriji postigla 1991, osvajanjem titule evropskog prvaka. U fudbalskim analima, međutim, taj trijumf na penale nad Marseljom vodi se kao nerešen ishod, jer tokom 120 minuta borbe na „Svetom Nikoli“u Bariju nije bilo golova. Jedinu pravu pobedu, od 12 duela s francuskim timovima, crveno-beli su ostvarili 1998. protiv Meca. Hoće li se, posle potom upisana tri remija i pretrpljen­ih sedam poraza, radovati protiv Pari Sen Žermena?

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia