Alo!

Epidemija na svakih pet godina

- Piše: KONČITA PJEVIĆ koncita.pjevic@alo.rs

Prema epidemiolo­škim podacima, pojačana forma epidemiolo­škog širenja groznice Zapadnog Nila, bolesti koju prenose jedinke komaraca, javlja se u ciklusima od pet godina. Prvi takav ciklus u našoj zemlji zabeležen je 2013. godine, kada su registrova­na 303 slučaja obolevanja, uključujuć­i 35 smrtnih ishoda. Ove godine, zaključno sa 4. 9. 2018, registrova­na su 262 slučaja obolevanja i 25 smrtnih ishoda. Samo u poslednjoj nedelji, na teritoriji naše zemlje registrova­no je 49 slučaja, uključujuć­i četiri smrtna ishoda. Skoro polovina, tačnije 126 slučajeva, obolelih je iz Beograda.

Ove godine, prvi slučajevi obolevanja registrova­ni su dve nedelje ranije u odnosu na prethodne, čemu su pogodovali klimatski uslovi, to jest visoka temperatur­a tokom prolećnih meseci i veliki broj padavina tokom juna.

- Prema rezultatim­a monitoring­a odraslih formi komaraca, ova godina se ne izdvaja po brojnosti komaraca od nekoliko prethodnih godina. Jedino je različita zastupljen­ost glavnih rodova komaraca. Naime, tokom aprila i maja dominirali su šumski i rečni komarci, a od juna obični, kućni komarci dominiraju u klopkama, i to više od 90 odsto. Ovi komarci su i najčešći prenosioci virusa Zapadnog Nila, jer se njihove ženke hrane krvlju i ptica i ljudi - kaže Dragana Despot, direktorka Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, i dodaje da su za kućnog komarca stajaće zagađene vode idealno stanište.

- Razgranata mreža nekoliko većih i mnoštva manjih kanala, koji su uglavnom stalno zagađeni organskim otpadnim materijama (uglavnom fekalnog porekla), kao i veliki broj septičkih jama na levoj obali Dunava, predstavlj­aju idealno stanište za kućnog komarca. Još neke od ugroženih lokacija su i desna obala Dunava u Zemunu, kao i obale Save na Čukarici i u Novom Beogradu - kaže Despotova i dodaje da na ovim opštinama postoje i idealna staništa (manja jezera, bare i veliki broj kanala) za barske ptice selice, koje su rezervoar virusa, a za sada nisu pod stalnim nadzorom.

Prema rečima naše sagovornic­e, klopke za monitoring komaraca se tokom sezone aktivnosti komaraca postavljaj­u na više od 200 lokacija u gradu, prema rasporedu koji određuju stručna lica iz Zavoda. Kako kaže, broj obolelih i umrlih u humanoj populaciji ne zavisi od brojnosti komaraca, već od niza faktora - postojanja izvora virusa, sposobnost­i komaraca da umnože virus u svom telu i taj virus prenesu na ljude, temperatur­e, dostupnost­i domaćina i imuniteta domaćina.

- Na mnogim lokacijama brojnost komaraca je mala, a broj obolelih i smrtnih ishoda je veći nego prethodnih godina i blizu je broju iz 2013. godine. Ako su na nekoj lokaciji prisutne zaražene ptice, kako selice, tako i stanarice, dovoljno je i nekoliko komaraca da prenesu virus - kaže Dragama Despot i dodaje da je broj obolelih najveći u avgustu i septembru jer tada ženke komaraca sve češće uzimaju krvni obrok i od ljudi, a ne samo od ptica, koje se krajem leta sele na jug.

 ??  ?? Suzbijanje komaraca
Dragana Despot
Suzbijanje komaraca Dragana Despot

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia