Alo!

Veselji bi puškam Vučića!

„Ako odlučimo da ne dođe, neće ući na Kosovo, a ako dođe bez dozvole, proći će kao Đurić“, zapretio Kadri Veselji. STEFANOVIĆ: Brine me što ćuti međunarodn­a zajednica

- Piše: V. NESTOROVIĆ veljko.nestorovic@alo.rs

Drugačije i ne umeju, osim da prete ratom i puškama! Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji otvoreno je zapretio Aleksandru Vučiću da će ga na Kosovu dočekati s puškama i da će proći kao „Marko Đurić, koga je ROSU brutalno pretukao u Kosovskoj Mitrovici, a onda paradirao s njim ulicama Prištine“.

- Priština je izdala dozvolu za posetu predsednik­a

Srbije Aleksandra Vučića, ali ta odluka u slučaju destabiliz­acije može biti i promenjena. Ako odlučimo da ne dođe, Vučić neće ući na Kosovo. Ako bi Vučić došao bez dozvole, prošao bi isto kao i Marko Ðurić. Neka proba, zna kako je to prošlo sa onim drugim - naveo je Veselji i nastavio:

- Ono na šta mislimo jeste situacija naših sugrađana, zbog kojih to radimo, sa našom pozicijom suverene i nezavisne države, sa liberaliza­cijom viza, sa našim međunarodn­im partnerima. Da je drugačija ova situacija, njihova noga ne bi kročila na Kosovo.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić bi sutra trebalo da poseti Srbe na Kosovu i Metohiji, a nakon otvorenih pretnji Veseljija reagovao je i ministar odbrane Aleksandar

Vulin.

- Oni dobro znaju da je Vučićev dolazak na Kosovo i Metohiju istorijska poseta koja će učvrstiti Srbe i zato traže način da je spreče. Svaka ideja o pokušaju da se primeni sila na predsednik­u Srbije i vrhovnom komandantu Vojske Srbije naišla bi na jasan odgovor. Ne bih Prištini savetovao ni da razmišlja o tome. Vučić će, uprkos Prištini, sačuvati mir, ali i Srbe na Kosovu i Metohiji - naveo je Vulin i dodao da se „Šiptari junače kada su daleko od Vučića, a da se na pregovorim­a i pred kamerama ponašaju drugačije“.

I ministar MUP-A Nebojša Stefanović poručio je Kadriju Veseljiju da je Beograd razumeo pretnje koje je uputio Vučiću i upozorio ga da ne preduzima nikakve akcije protiv srpskog predsednik­a.

- Razumeli smo pretnje koje je Kadri Veselji uputio predsednik­u Srbije Aleksandru Vučiću i, u koliko mu se bilo šta dogodi na Kosovu i Metohiji, znaćemo ko je odgovoran. Ne iznenađuje me što o Vučiću potpuno isto govore Veselji i Đilas, Haradinaj i Jeremić, Ljimaj i Sava Janjić, ali me brine što ćuti međunarodn­a zajednica i što pokušava da pravi lažnu jednakost, pozivajući, kako često kažu, obe strane na uzdržavanj­e od sukoba, među onima među kojima nikakve jednakosti u tom smislu ne može da bude istakao je Stefanović.

 ??  ?? Haradinaj i Veselji izdaju naredbe ROSU
Nebojša Stefanović
Haradinaj i Veselji izdaju naredbe ROSU Nebojša Stefanović
 ?? FOTO: EPA ??
FOTO: EPA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia