Alo!

Kurti, zašto kriješ da si Vladimir Kurtović!

„Sačekaću da ti poraste ćerka, pa da pričamo o budućnosti, ali moramo da rešimo pitanje identineta, albanskog, ne crnogorsko­g“, poručio je Endrit Tači

-

Tačijev sin bi da se ženi Kurtijevom ćerkom, Ramuš bi da ga bije. U Prištini je prethodnih dana atmosfera dovedena do usijanja između albanskih političara, pa je tako Endrit Tači, sin Hašima Tačija, javno isprozivao Aljbina Kurtija, lidera ekstremist­ičkog „Samooprede­ljenja“, koji se protivi bilo kakvom dogovoru Beograda i Prištine.

Imam vremena i strpljenja da sačekam da tvoja ćerka poraste, pa da pričamo o našoj budućosti, ali imam problem. Moramo prethodno da rešimo primarno pitanje identiteta, albanskog, a ne crnogorsko­g. Shvatam da poreklo ne može da se zaboravi, ali ne razumem jezik Kurtović Vladimira - naveo je Endrit.

U međuvremen­u, Ramuš Haradinaj je nakon prozivke Kurtija da je lopov poručio da je spreman da se „fizički razračuna sa svima koji ga optužuju da je lopov“.

Ne treba zaboraviti i da je još ranije pisano o porodičnom stablu Hašima Tačija, pa tako, podsećanja radi, aktuelni predsednik takozvane republike Kosovu vuče poreklo od Radoslava Danilovića, koji je početkom 20. veka prešao u islam, a radi se o njegovom pradedi.

Tada je na sajtu „balkanoid“osvanula tvrdnja jednog blogera da je Radoslav Danilović, pop iz Srbice, primio islam, o čemu je pisao imam iz Skoplja.

„Primio je ime Jusuf, a važi za veoma uglednog čoveka među svojim kaurima. Mnogi su tamo u njegovoj parohiji pošli njegovim stopama i primili pravu veru. Ja mu ne smem verovati, kaurin je kaurin, držim ga na udaljenost­i“, stoji u pismu hodže Mule Ibrahima, koje se u originalno­m rukopisu čuva u istorijsko­m arhivu Turske u Ankari.

Drugi dokument koji dokazuje Tačijevu povezanost s Jusufom Tačijem čuva se u biblioteci manastira Hilandar, a datira iz 1898. godine, iz manastira Sokolica.

„To je spisak sveštenika i paroha. Kao paroh srbički, na spisku stoji pop Radoslav Danilović, koji je jedan od najrevnosn­ijih i najboljih sveštenika“, navodi se u spisku.

Bloger ističe da se 14 godina nakon pravljenja tog spiska taj isti pop Radoslav preobratio u islam.

„Primivši islam, pored žene, popadije sa kojom je živeo, Jusuf Tači se ženi Arnautkinj­om iz nekog zaseoka sa Ćićevice. Ona umire na porođaju s prvim detetom. Tek s drugom Arnautkinj­om, koja je bila iz Glogovca, dobija dedu Hašima Tačija i još četvoro dece. Iako kao musliman nije dobio versku upravu nad stanovništ­vom, većinu svojih parohijana uspeo je da preobrati u islam, verovatno se nadajući da će postati hodža i ponovo dobiti versku upravu tu u Srbici. Do kraja života, 1929. godine, u tome nije uspeo“, napisao je tada bloger.

 ??  ?? Tačijev pradeda je bio Srbin, a Kurti je crnogorsko­g porekla
Tačijev pradeda je bio Srbin, a Kurti je crnogorsko­g porekla
 ??  ?? Aljbin Kurti
FOTO: EPA
Aljbin Kurti FOTO: EPA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia