Alo!

Oživeli mladića nakon pola sata

-

Dežurna smena Doma zdravlja u Ljigu spasla je sigurne smrti mladića iz Beograda (30), kome je u toku vožnje u selu Moravci naglo pozlilo.

Od sigurne smrti spasla ga je požrtvovan­ost dežurne ekipe, u kojoj se posebno istakla doktorka Greta Vujaković, koja ni posle pola sata reanimacij­e nije htela da prihvati da je mladić mrtav.

Danijela Gajić, koja se sasvim slučajno zatekla na licu mesta i bila svedok tog događaja, izjavila je da je čekala u redu u Domu zdravlja kada je u jednom trenutku neko javio da je pozlilo nekom momku u toku vožnje i tada je „nastala prava jurnjava i pakao“.

„Mladića su dovezli u kritičnom stanju, bio je modar. Doktorka je izdavala jasna uputstva, dali su mu adrenalin, kiseonik i priključil­i na sve moguće terapije, međutim, sve je bilo uzalud. U jednom sam trenutku čula medicinsku sestru kako u suzama govori doktorki Greti da je mladić mrtav, ali je ona odbila da to prihvati i nastavila je da se bori za njegov život. Posle pola sata aktivne borbe, uspela je i vratila u život ovog mladog momka“, ispričala je Gajićeva za „Glas zapadne Srbije“.

Dom zdravlja u Ljigu brine o 12.400 osiguranik­a. Lokacija ove zdravstven­e ustanove je takođe problemati­čna, jer se nalazi na raskrsnici autoputa i Ibarske magistrale, pa su pacijenti izloženi riziku zbog velike frekvencij­e saobraćaja.

S druge strane, dodatni problem predstavlj­a i činjenica da Dom poseduje samo dva sanitetska vozila koja su zajedno stara pola veka, jedno oko 35 godina, a drugo je nešto novije.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia