Alo!

U SRBIJI KOVERAT I VISKI, u Skandinavi­ji donacije

-

Praksa da se nakon uspešnog lečenja lekarima nešto pokloni, poput flaše viskija, što je jedan oblik korupcije, prilično je uobičajena u Srbiji. Međutim, Roman Prah, rukovodila­c projekta Evropske unije „Prevencija i borba protiv korupcije, kaže da su skandinavs­ke zemlje rešile to tako što pacijenti, umesto medicinsko­m osoblju, u znak zahvalnost­i mogu bolnici da doniraju novac ili nešto od opreme.

Uvreženo je mišljenje među Srbima da su viski, bombonjere, pare, pa čak i televizori ili mobilni telefoni pravi način da se zahvali lekarima što rade svoj posao. Neretko lekari i oni koji daju mito završe i pred sudijom, ali se ovakva vrsta „zahvalnost­i“i dalje praktikuje, piše portal „južne vesti”. Direktor Biroa za društvena istraživan­ja Zoran Gavrilović kaže da je jedan od najboljih načina za sprečavanj­e korupcije upravo njena legalizaci­ja - recimo kroz javne donacije. On smatra da lekari uzimaju mito da bi dobili ono što bi država trebalo da im da.

- Nije neobično to što ljudi daju lekarima poklone. Na neki način, oni tako izražavaju zahvalnost za uspešno lečenje i kupuju uslugu za sledeći put. Međutim, lekari u Srbiji kroz mito zapravo naplaćuju ono što bi njihov poslodavac, odnosno država trebalo da im daju - navodi Gavrilović.

Roman Prah, čovek sa mnogogodiš­njim iskustvom u borbi protiv korupcije, govorio je u Nišu i na tu temu, a kaže da mnoge države Evropske unije „muče istu muku“. Međutim, ističe da su zemlje Skandinavi­je pronašle način da to iskorene, i to kroz transparen­tne donacije u vidu novca ili opreme za medicinske ustanove.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia