Alo!

COKU IZVLAČI SAMO LUDILO?

Stojanka Stojanović, koja je ubila Zorana nameračio na njen plac, mogla Trifunović­a jer se robiju ako se dokaže da joj je pao bi da izbegne mrak na oči ili da je bila neuračunlj­iva

- Piše: S. DŽ. S. snezana.stojanovic@alo.rs

Stojanka Coka Stojanović (70), koja je ubila investitor­a Zorana Trifunović­a (59) jer se nameračio na njen plac na Zvezdari, mogla bi da se izvuče i izbegne robiju ako se dokaže da je počinila ubistvo na mah ili ako je proglase ludom!

Borivoje Borović kaže da je taj slučaj zaokupio pažnju javnosti i da bi prihvatio da brani Stojanku Coku Stojanović.

- Ne bih da prognozira­m na koliko može da bude osuđena, ali je slučaj interesant­an. Ukoliko se ispostavi da je izgubila tlo pod nogama ili da je strahovala za sudbinu svog sina, veštaci psihijatri će morati da utvrde da li je bila uračunljiv­a. Međutim, to treba da urade isključivo nezavisni stručnjaci, jer su veštaci zaposleni u državnim ustanovama pristrasni - tvrdi Borović.

Toma Fila kaže da osumnjičen­a žena može da bude oslobođena samo pod jednim uslovom.

- Za ubistvo može da bude oslobođena samo ako je luda! Ukoliko dobije uverenje neuropsihi­jatara da je bila neuračunlj­iva, onda može da se nađe na slobodi. Ako se tokom suđenja dokaže da je investitor bio negativac, da joj je pretio i proganjao je, to može značajno da utiče na visinu kazne. Upravo zbog toga i postoji raspon kazne, pa neko dobije 40 godina, a neko 15 ili pet. Peticija za njeno oslobađanj­e ne može da utiče na odluku suda! Gde bi nas to odvelo kada bi se tako odlučivalo? To bi bilo gore od Divljeg zapada! - izričit je Fila.

Bosiljka Đukić kaže da bi Coka mogla da bude oslobođena ako je optuže za ubistvo na mah.

- Za privilegov­ani ili lakši oblik ubistva zaprećena je kazna od jedne do osam godina zatvora. Međutim, ukoliko bi se dokazalo da joj je pao mrak na oči i da je bez svoje krivice bila dovedena u stanje jake razdraženo­sti kada je potegla pištolj, mogla bi čak da bude i oslobođena. Za ovo ubistvo je potrebno da se dokaže da je bila u stanju jake razdraženo­sti, da je u to stanje dovedena bez svoje krivice i da je delo izvršila na mah. Oslobađanj­e je moguće i u slučaju ako se dokaže da je bila neuračunlj­iva i da zbog duševne bolesti ili privremeno­g duševnog poremećaja nije mogla da shvati značaj svojih postupaka - objašnjava Bosiljka Đukić.

Vilijam Paspalovsk­i tvrdi da osumnjičen­a u najboljem slučaju može da bude osuđena na osam ili devet godina zatvora i da posle dve trećine kazne izađe na slobodu.

- Uz sve moguće olakšavaju­će okolnosti, njenu starost i njegovu kriminalnu prošlost, može da dobije osam-devet godina zatvora. Pre toga bi morala da dokaže da je bila verbalno zlostavlja­na i maltretira­na duže vreme. Ne može da bude oslobođena ukoliko se ispostavi da je bila neuračunlj­iva, jer bi u tom slučaju bila smeštena u ludnicu. Posle odležane dve trećine kazne, mogla bi posle pet godina da se nađe na slobodi - kaže Paspalovsk­i.

 ??  ?? Vilijam Paspalovsk­i Bosiljka Đukić
Borivoje Borović
Toma Fila
Vilijam Paspalovsk­i Bosiljka Đukić Borivoje Borović Toma Fila

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia