Alo!

Hoćemo li ikada završiti ovo suđenje?!

Sudija Siniša Petrović odložio maratonski proces zbog nedolaska svedoka Mileta Jerkovića, zbog čega je izostala presuda

- Piše: NIKOLINA MARIĆ nikolina.maric@alo.rs

Svedok Mile Jerković se nije pojavio na suđenju Darku Šariću i njegovoj grupi za pranje više od 22 miliona evra, zbog čega je maratonski proces ponovo odložen! Tužilac je predložio da se pročitaju Jerkovićev­e ranije izjave, ali je sud odlučio da ipak pokuša da ga sasluša, zbog čega je očekivana presuda izostala!

Sudija Siniša Petrović je rekao da sud nije uspeo da uruči Jerkoviću poziv za suđenje i da ga policija nije pronašla na navedenoj adresi.

Zbog toga je tužilac Saša Ivanić predložio da se pročitaju zapisnici sa ranijih saslušanja Jerkovića. On je podsetio da je Jerković svedok u još jednom postupku pred tim sudom i da je veštačenje­m utvrđeno da nije pogodno da dolazi iz Sjedinjeni­h Američkih Država, gde se leči.

Sudija Petrović je istakao da će sud ipak pokušati da dođe do Jerkovića i zakazao sledeće suđenje za početak novembra. Petrović je najavio da će do sledećeg suđenja pojedini dokazi biti poslati na veštačenje ekonomsko-finansijsk­im stručnjaci­ma.

Na samom kraju suđenja optuženi Darko Šarić požalio se što postupak predugo traje.

- Hoćemo li ikad završiti ovo suđenje? Da li će se veće izjasniti više o dokazima odbrane, koliko će veštačenje trajati, tri-četiri meseca - rekao je Šarić.

Marko Kljajević, jedan od branilaca Šarićeve grupe, kaže za „Alo!” da je odavno prošao razuman rok za donošenje prvostepen­e presude i da je očigledno da sud nije ispoštovao zakon.

- Suđenje je izgubilo svaki smisao i bespotrebn­o se odugovlači, što je sa profesiona­lne strane nedopustiv­o. Apelacioni sud u Podgorici je 2015. godine doneo oslobađaju­ću presudu za isto delo koje se vodi i u Srbiji. Međutim, sud u Beogradu nije uvrstio dokaze crnogorsko­g suda u spise, što je bez zakonskog osnova, jer Srbija i Crna Gora imaju sporazum o priznavanj­u javnih isprava - kaže Kljajević i ističe da će tim tempom postupak veštačenja biti završen najranije za pet meseci.

- Sud je usvojio krajem juna predlog odbrane da se uradi ekonomsko-finansijsk­o veštačenje, koje se tiče porekla Šarićevog novca i njegovog ulaganja. Optuženi je zamolio sud da ima u vidu i poslovnu dokumentac­iju koja je stigla iz Grčke i Norveške. Međutim, mi ne znamo ko čini komisiju za veštačenje, a to svakako moraju biti stručnjaci koji poznaju međunarodn­e finansijsk­e tokove. Sudija je doneo odluku da mi postavljam­o pitanja veštacima, dok na pitanje zašto dokazi suda iz Crne

Gore nisu uvršćeni

- nema odgovora.

Ovo je u najmanju ruku čudno - navodi Kljajević.

Darko Šarić je u nastavku glavnog pretresa, koji je počeo u junu, izjavio da ima pokriće za 45 miliona evra, koje je, kako tvrdi, zaradio na legalan način. Šariću i članovima njegove grupe sudi se jer su, prema navodima optužnice, 22 miliona evra zarađenih švercom kokaina ubacili u legalne tokove i poslove u Srbiji. Tužilaštvo tvrdi da su to najčešće radili kupovinom preduzeća u privatizac­iji, davanjem pozajmica i kredita ili sklapanjem fiktivnih ugovora.

Do zaključenj­a ovog broja niko iz Specijalno­g suda nije bio dostupan za komentar povodom tog slučaja.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia