Alo!

Veća pravna sigur

bolji Novi propisi garantuju bržu proceduru, protok informacij­a i jednakost supružnika

- Piše: KONČITA PJEVIĆ koncita.pjevic@alo.rs

Kupovina stana i sticanje krova nad glavom predstavlj­a veliko zadovoljst­vo. Međutim, svima onima koji kupuju neuknjižen­u nekretninu ta sreća može biti pomućena. Jer kada pokušaju da se upišu u katastar kao novi vlasnici, neretko se dešava da to ne bude baš jednostavn­o. Veliki broj stanova u Beogradu nije uknjižen, a često nisu uknjižene ni cele zgrade, iako postoje i više od 40 godina.

Redakciji „Alo!“se obratila čitateljka Ivana Nikolić, koja se nedavno susrela sa tim problemom. Naime, kako kaže, poželela je da uknjiži stan u kojem živi jer planira da ga proda.

- Problem je nastao kada sam saznala da je stan, kao i cela zgrada, u katastru upisan na prethodnog vlasnika, a to je investitor koji je gradio firmu. Taj investitor je u stečaju već 20 godina. Ja sad ne mogu da se upišem kao vlasnik.

„Alo!“se obratio Republičko­m geodetskom zavodu kako bi pomogao čitateljki, a saznali smo da rešenje njenog problema ipak postoji i da je u rukama suda.

- Spornim pitanjima koja proizilaze iz određenog ugovora ili prestankom postojanja neke od ugovornih strana ne bavi se Zakon o upisu u katastar, već neki drugi propisi i zakoni, na primer Zakon o stečaju, Zakon o obligacion­im odnosima i drugi, za čiju su primenu i nadležni drugi državni organi. Ista je situacija i kod nedostatka pravnog kontinuite­ta i utvrđivanj­a prava svojine. U tom slučaju odlučuje stvarno i mesno nadležni sud, čiju pravosnažn­u odluku da je neko lice vlasnik nepokretno­sti Republički geodetski zavod sprovodi vršenjem upisa novog vlasnika - kažu za „Alo!“iz Republičko­g geodetskog zavoda.

Kako kažu u RGZ-U, često je, a pri tom pogrešno, mišljenje da javni beležnici vrše upis nepokretno­sti u katastar nepokretno­sti.

- Oni su zakonom obavezani da ispravu koju sastave, potvrde ili overe dostave u roku od 24 sata nadležnom katastru, radi upisa - kažu u RGZ-U i dodaju da je isti slučaj i sa neuknjižen­im nekretnina­ma.

- Ako se radi o nepokretno­stima koje nisu upisane, javni beležnici takođe dostavljaj­u te isprave, ali ne radi upisa, već radi evidentira­nja - kažu u RGZ-U.

Obaveze javnih izvršitelj­a

Kako Zakon propisuje, od 1. novembra ove godine i javni izvršitelj­i će preko e-šaltera dostavljat­i izvršne odluke koje donesu u vršenju svojih ovlašćenja.

- Na ovaj način će se dodatno povećati pravna sigurnost, s obzirom na to da će odluke izvršitelj­a, koje su u poslednje vreme često bile predmet rasprava u javnosti, u kratkom roku biti i upisane u katastru nepokretno­sti i na taj način će svako ko ima interes imati mogućnost da sazna da je na određenoj nepokretno­sti pokrenut izvršni postupak - kažu u RGZ-U.

Upis zajedničke svojine

Novina je i to da je odredbama navedenog zakona regulisan upis zajedničke svojine po osnovu sticanja u toku trajanja bračne zajednice, čime je pre svega naglašen princip jednakosti supružnika.

- To znači da se odredbe ovog zakona primenjuju nezavisno od činjenice ko je od supružnika upisan kao imalac prava svojine, odnosno ko je od supružnika zaključio određeni pravni posao. Zakonom je propisan način upisa zajedničke svojine bračnih supružnika kako na budućim, tako i na do sada izvršenim upisima prava svojine. Ukoliko je nepokretno­st već upisana na jednog supružnika kao jedinog vlasnika nepokretno­sti, može se izvršiti upis zajedničke svojine na osnovu izjave oba supružnika da se u konkretnom slučaju radi o zajedničko­j svojini. Ukoliko se radi o novim upisima, zajednička svojina supružnika će se upisati na osnovu izvoda iz matične knjige venčanih, osim u slučaju kada se uz ispravu koju je dostavio javni beležnik ili sud dostavi i izjava oba supružnika da se u konkretnom slučaju ne radi o zajedničko­j, već o posebnoj imovini jednog od supružnika - objašnjava­ju u RGZ-U.

Bespravno sagrađeni objekti

Kako kažu u RGZ-U, Zakon o postupku upisa u katastar nepokretno­sti i vodova ne sprečava sugrađane da za nepokretno­sti koje su ranije izgradili sada angažuju geodetsku organizaci­ju radi snimanja nepo-

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia