Alo!

Odlična za rad, LOŠA ZA ŽIVOT!

- Piše: DOJČE VELE redakcija@alo.rs

Nemačka je atraktivno mesto za ulaganja i mesto koje strancima pruža dobre mogućnosti za posao. Međutim, jedna nova studija pokazuje da se stranci u toj zemlji - ne osećaju dobro!

Visoke stanarine, hronični nedostatak mesta u vrtićima, povećani životni troškovi. To su muke koje ne muče samo Nemce već i sve one koji iz neke druge zemlje dođu u Nemačku da rade, obično privremeno. Ali to nije ono što stranci koji dođu u Nemačku vide kao najveći problem. Ono što im najviše smeta jeste ne baš prijateljs­ki odnos Nemaca prema strancima.

To proizlazi iz studije internet platforme „Internatio­ns“, namenjene onima koji žive i rade u inostranst­vu.

Zaključci studije nisu novi, i prošlih godina stranci su se žalili na manjak gostoljubi­vosti Nemaca. Ovog puta, Nemci su prošli još gore: od 68 zemalja na spisku, Nemačka se našla na 38. mestu. To je daleko slabiji rezultat nego 2014, kada je Nemačka još držala solidno 12. mesto.

„Čak 56 odsto ispitanih u Nemačkoj tvrdi da je teško sprijatelj­iti se s lokalnim stanovništ­vom“, kaže za „Dojče vele“direktor platforme „Internatio­ns“Malte Cek.

Na globalnom nivou, 36 procenata iseljenika

ima problem da uspostavi kontakt s lokalcima. U Nemačkoj je taj procenat osetno viši.

„Tema migracija, koja u poslednje vreme vlada javnim diskursom, nije pozitivno uticala na razvoj situacije“, objašnjava Cek taj negativni trend.

To ne spasava ni dobar imidž Nemačke kada je reč o ekonomiji. Nemačka je i dalje kao mesto za rad među globalnim radnim nomadima vrlo cenjena: radna mesta su sigurna, socijalni uslovi dobri, privreda stabilna.

„Nemačka je atraktivno odredište za strane radnike“, smatra i Marsel Fračer, direktor Nemačkog instituta za ekonomska istraživan­ja (DIW). On napominje da se tokom poslednje decenije svake godine u Nemačku useljavalo po 300.000 građana iz ostalih zemalja EU.

Fračer smatra da je Nemačka atraktivna zbog kvalitetni­h radnih mesta i dobrih mogućnosti za dalje obrazovanj­e i da će tako ostati i u budućnosti.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia