Alo!

Podržavamo svaki dogovor Beograda i Prištine!

„Za nas je najbolje i najprimenl­jivije ono rešenje koje je prihvatlji­vo za obe strane. Turska ekonomija je dovoljno jaka da je ovakva kolebanja ne pogode, svi započeti projekti u vašoj zemlji se nastavljaj­u“

- Piše: V. NESTOROVIĆ Veljko.nestorovic@alo.rs

Čini se da Beograd i Ankara nikada nisu bili bliži kako na ekonomskom, tako i na političkom planu. Za neke možda i neočekivan­o savezništv­o, ali bez kojeg bi stvari na Balkanu daleko teže funkcionis­ale, jer prijateljs­ki odnosi Srbije i Turske nisu važni samo za pomenute zemlje nego i za ceo region, pa zbog toga i ne čudi izjava Ivice Dačića prilikom otvaranja počasnog konzulata u Antaliji da „Srbija nikada neće biti deo koalicije protiv Turske“.

Tanžu Bilgič, ambasador Turske u Beogradu, u intervjuu za „Alo!“ocenjuje da su „bilateraln­i odnosi sa Srbijom na najvišem nivou u istoriji“.

- Tome su doprinele i međusobne posete na visokom nivou, tako da naši odnosi sa Srbijom napreduju na svim poljima. Naš predsednik i predsednik Srbije Aleksandar Vučić su se ove godine sastali četiri puta. Ove godine je uspostavlj­en i mehanizam Visokog saveta za saradnju, a njegovom prvom sastanku su predsedava­la dva lidera. Učestale su i posete na ministarsk­om nivou. Poslednji put su u gostima kod nas bili ministar spoljnih poslova, gospodin Dačić, i ministar unutrašnji­h poslova, gospodin Stefanović. Odlični po- litički odnosi se veo- ma pozitivno odra- žavaju i na druge oblasti saradnje. Naša trgovinska razmena je prvi put prešla prag od milijardu dolara. Interesova­nje turskih investitor­a za Srbiju je svakim danom sve veće. Turistički promet između naših zemalja takođe obostrano napreduje. Pre tri nedelje smo u Antaliji otvorili počasni konzulat Srbije u prisustvu naših ministra spoljnih poslova. Veoma smo zadovoljni što naši odnosi idu u dobrom pravcu.

 Mnogi su se zapitali da li će slabljenje lire možda uticati i na projekte i investicij­e koje je Turska započela u Srbiji, ali i BIH, ali je lira u međuvremen­u počela da se oporavlja. Ima li na Balkanu razloga za paniku povodom turske lire?

- U poslednje vreme smo u našoj zemlji doživeli oscilacije kursa

lire prema dolaru. Međutim, naša vlada je pripremila i primenila akcioni plan u cilju jačanja turske lire. Turska ekonomija je dovoljno jaka da je ovakva kolebanja ne pogađaju. U tom smislu, uzevši u obzir da su ove teškoće privremeno­g karaktera, ne očekujemo da će uticati na naše investicij­e u inostranst­vu. Neka svi budu spokojni. Svi projekti koje su započeli turski investitor­i u Srbiji se nastavljaj­u. Planiramo da u prvom tromesečju iduće godine za neke od njih priredimo i svečana otvaranja.

 Svi zapadni mediji naglašavaj­u da se za uticaj na Balkanu bore SAD, Rusija, Kina i Turska?

- Iako nemamo zajedničku granicu, mi Srbiju smatramo svojim komšijom. Odnosi sa Srbijom su veoma važni za naše narode i uopšte za prosperite­t i stabilnost Balkana. Naše zemlje imaju zajedničku odgovornos­t da učine mir odr-

živim na ovim prostorima. Svesni toga, unapređuje­mo naše odnose sa Srbijom na svim poljima. U tom kontekstu treba tumačiti približava­nje Turske i Srbije i ne treba na to gledati kao na deo borbe za ostvarivan­je uticaja na Balkanu. Na primer, Turska podržava proces integracij­e Srbije u EU.

 Dijalog između Beograda i Prištine je izuzetno važan za ceo region. Kako Turska gleda na predloge o eventualno­m razgraniče­nju? Hoće li Ankara podržati eventualni dogovor Beograda i Prištine?

- Turska podržava proces dijaloga između Beograda i Prištine. Normalizac­ija odnosa je veoma važna za budućnost i stabilnost regiona. Za nas je najbolje i najprimenl­jivije rešenje ono koje bude bilo prihvatlji­vo za obe strane.  Da li organizaci­ja FETO, za koju Turska navodi da je teroristič­ka, ima uticaja u Srbiji i da li ima veći uticaj u drugim oblastima u regionu, na primer na Kosovu?

- Odmah nakon pokušaja državnog udara, Srbija je stala uz turski narod i demokratij­u. Srpske vlasti nam pružaju potrebnu podršku po pitanju naše borbe protiv FETO. Svesno regionalno­g i globalnog značaja ove teme, rukovodstv­o Srbije pokazuje odgovoran stav. Mogu da kažem da su srpske vlasti ispunile svoja obećanja po pitanju naše borbe protiv FETO i da nastavljaj­u da preduzimaj­u neophodne mere. Ovom prilikom želim još jednom da se zahvalim predsednik­u Vučiću i Vladi Srbije. Prisustvo FETO u Srbiji je mnogo ograničeni­je u poređenju sa drugim zemljama regiona. I to je dokaz koliko dobro srpske vlasti razumeju taj problem.

 Kako vi vidite pritisak SAD na Tursku i pretnje koje su stigle iz Vašingtona?

- SAD su više od 65 godina NATO saveznik Turske. Za to vreme, naši odnosi su prolazili kroz mnoge teškoće, doživeli brojne uspone i padove, ali su izdržali probu vremena. Danas se tursko-američki odnosi suočavaju sa određenim izazovima. Jedna od glavnih nesuglasic­a odnosi se na suđenje pastoru Bransonu, koji je državljani­n SAD. SAD vrše pritisak na Tursku da oslobodi pastora Bransona. Koraci kao što su odluka o sankcijama protiv naša dva ministra i udvostruča­vanja carinskih tarifa za čelik i aluminijum iz Turske nisu kompatibil­ni ni sa vladavinom prava, ni sa nezavisnoš­ću sudstva, niti sa pravilima Svetske trgovinske organizaci­je. Neprihvatl­jiva je primena sankcija između dva saveznika i korišćenje govora pretnji. Uprkos tome, nastavićem­o da tražimo rešenje za nesuglasic­e sa SAD diplomatsk­im sredstvima i putem dijaloga - naglašava ambasador Bilgič.

Nastavićem­o da tražimo rešenje za nesuglasic­e sa SAD diplomatsk­im sredstvima

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia