Alo!

Vekovi u krošnjama

- Piše: IVANA MIŠIĆ ivana.misic@alo.rs

Uz svu lepotu, Beograd krase i gorostasna stabla, od kojih su neka stara više od 200 godina! Ona predstavlj­aju hortikultu­ralnu baštinu srpske prestonice, a često prolazimo pored njih ne shvatajući da ispisuju poseban deo istorije ovog grada.

Ukupno 31 stablo u Beogradu je pod zaštitom države, a ekipa „Alo!“istražuje koje je najstarije, najređe, ali i ko se o njima svakodnevn­o brine.

Da bi neko stablo zaslužilo status zaštićenog, potrebno je da ima veliku botaničku vrednost - duboku starost, dobro zdravstven­o stanje i vitalnost, kažu u JKP

„Zelenilo Beograd“, koje vodi brigu o njima.

Naši sagovornic­i napominju da većina zaštićenih stabala ima visinu od 18 do 20 metara, što je karakteris­tično za vrste: hrast lužnjak, ginko, divlji kesten, platan i evropsku bukvu.

- Posebno je značajno kad neko stablo dostigne velike dimenzije i starost, a raste u gradskim uslovima, uz zagađen vazduh. Osim botaničke, stablo može imati i kulturno-istorijsku vrednost. Takav je slučaj s hrastom na Cvetnom trgu, najstariji­m zaštićenim stablom u Beogradu, starim oko 220 godina - kažu u JKP „Zelenilo Beograd“.

Prema rečima sagovornik­a „Alo!“, pomenuti hrast visok je oko 21 metar, a prečnik mu je oko 1,4 metra, što je vrlo značajno, jer se nalazi pored najfrekven­tnije saobraćajn­ice u Beogradu. Najlepša strana njegove priče jeste da čuva uspomenu na zaboravlje­ni izgled tog dela prestonice.

- Stablo je ostatak nekadašnje hrastovo-jasenove šume, koja se prostirala od Cvetnog trga do Manježa. Dominiralo je Vračarskim (Cvetnim) trgom i ostalo je sačuvano u središnjem delu prostora. U prvoj polovini 19. veka na tom delu napravljen­a je pijaca, a 1958. i prva samoposlug­a na Balkanu. Tako je Cvetni trg do sadašnjeg vremena zadržao istu namenu, što ga čini posebno vrednim u istoriji nastanka Beograda - ističu naši sagovornic­i.

Trebalo bi pomenuti i čokot vinove loze u dvorištu zgrade u Gospodskoj 4, koja je proglašena za nepokretno kulturno dobro - „Staro jezgro Zemuna“. Kuća i dvorište gde se čokot nalazi datiraju iz 1827.

- Spomenik prirode „Vinova loza u Zemunu“jedan je od retkih i očuvanih primeraka, ima veliku biološku vrednost i pred-

stavlja pravi raritet, ne samo na lokalnom nivou, već i šire. Stablo je staro više od 100 godina i odlikuje ga specifični genetski potencijal, sorte je SEIBEL 1000. To je stara francuska sorta vinove loze. Interesant­no je njeno nesmetano razvijanje, velika starost i dobra vitalnost u urbanoj sredini - kažu u JKP „Zelenilo Beograd“.

 ??  ?? Vinova loza u Zemunu
Čuvar uspomena: Hrast na Cvetnom trgu
Vinova loza u Zemunu Čuvar uspomena: Hrast na Cvetnom trgu
 ??  ?? Platan na Vračaru
star 150 godina
Platan na Vračaru star 150 godina

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia