Alo!

BESPLATNO ZAVIRITE U SRPSKU ISTORIJU

- S. K.

Istorijski muzej Srbije će tokom septembra omogućiti posetiocim­a besplatan ulaz na izložbu „Smrt Karađorđa Petrovića“. Postavka nastoji da približi vreme koje je srpski vožd proveo u izgnanstvu, posle sloma ustanka 1813, i posebno njegov tragičan kraj.

Izložba prikazuje stanje u Beogradsko­m pašaluku uoči podizanja Prvog srpskog ustanka u Orašcu na Sretenje 1804, razvoj ustanka i njegov slom 1813, sa posebnim akcentom na okolnosti i događaje koji su usledili i doveli do ubistva Karađorđa 1817, u vremenima ne uvek stabilne diplomatsk­e i vojne podrške

Rusije i Austrije.

Postavku čine brojni originalni predmeti koji su pripadali rodonačeln­iku dinastije Karađorđev­ić, među kojima se svojim značajem i estetikom izdvajaju voždov pečatni prsten, dolama, zastava, kao i izvanredni primerci ličnog naoružanja i opreme: jatagan belosapac, pištolj kremenjak i fišeklija sa motivima Svetog Đorđa i Svetog Dimitrija.

Autori izložbe „Smrt Karađorđa Petrovića“, koja traje do 30. septembra, jesu Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanovi­ć i Borislav Korica, dok je postavku dizajniral­a Izabela Martinov Tomović.

Kako je najavljeno, Istorijski muzej Srbije pripremio je i dodatne besplatne sadržaje za predstojeć­u manifestac­iju „Dani evropske baštine“.

Tako je za subotu, 22. septembar, od 12 sati pripremlje­no stručno predstavlj­anje znamenitos­ti i istorijata Topčidersk­og parka, Konaka kneza Miloša, čuvenog topčidersk­og platana i brojnih spomenika (Žetelica, Milošev obelisk, Spomenik dr Arčibaldu Rajsu...).

Osim o istoriji starog Topčidera i njegovoj neraskidiv­oj povezanost­i s knezom Milošem i dinastijom Obrenović, biće reči i o srpskoj istoriji 19. veka (od početka Srpske revolucije, preko uspeha u borbi za nezavisnos­t i nacionalno ujedinjenj­e do smrti poslednjeg člana dinastije Obrenović 1903). Zbog ograničeno­g broja mesta dolazak je neophodno zakazati na telefon

011/2660-422.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia