Alo!

KFOR ODBIO DA ZAŠTITI VUČIĆA, OVK GA ČEKAO KOD BANJA!

Žitelji srpskog sela u Dreničkoj oblasti sa suzama u očima slušali obraćanje predsednik­a. VUČIĆ: Odustao sam od posete da ne bih ugrozio naše ljude

- Piše: EKIPA ALO! Redakcija@alo.rs

Na ivici haosa! Svega dva kilometra su delila nekadašnje pripadnike OVK koji su na barikadama, neki naoružani i dugim cevima, čekali dolazak kolone u kojoj se nalazio i predsednik Aleksandar Vučić, koji se uputio prema srpskom selu Banje.

Na kraju, dok su se vojnici Kfora odmarali pored puta, umesto da interveniš­u, pripadnici KPS-A su zaustavili vozilo u kojem je bio predsednik Vučić, koji je nakon kraće rasprave doneo odluku da ne dovodi u opasnost srpske žitelje Banja, nego da im se obrati telefonom, a mnogi od njih su njegovo obraćanje ispratili s jakim emocijama i u suzama. - Mnogo mi je žao sto nisam mogao da dođem, jer to nisu želele prištinske vlasti. Nisam mogao da prođem, ali ne želim da dovedem u pitanje vašu bezbednost. Molimo da se držite, pomoći ćemo koliko možemo. Nadam se da ćemo se videti u boljim prilikama. Želim zdravlje i sve najbolje vašim porodicama - rekao je Vučić, koji je istakao da mu je želja da Srbi u selu Banje imaju bolju budućnost i da će im Srbija pomoći koliko može.

Predsednik je naveo da su na barikadama „nama poznata imena“, da je tu Ljuštaku, zatim Jašarijev sinovac i da je jasno da iza svega stoji zvanična Priština, ali da je za njega bilo problemati­čno ponašanje NATO i Kfora.

- Pucali su tri puta, šenlučili, ne mogu da ugrožavam naše stanovništ­vo. Neki vole puške da spremaju, ne volim puške, ali nisam ni uplašen od njih. Ja ih na puške neću pozivati nikada, ali nikada nećemo dozvoliti da se puškama i svim drugim iživljavaj­u nad našim narodom - rekao je Vučić i nastavio: - Iz Kfora nijednog trenutka delegaciji Srbije nije rečeno da ne možemo da odemo u selo Banje. Oni su to potpisali, dostavili su nam u pisanoj formi i zato moraju da garantuju Kfor i Euleks. Kfor je mogao i helikopter­om, ali su rekli da nisu dobili odobrenje iz Napulja. Cela igra je bila zasnovana na tome da bi oni mogli, kao mala deca, da kažu: „Mora da bude kako kažu zvanične institucij­e Prištine.“

S druge strane, Hašim Tači je naveo da „protesti i blokada ulica od strane stanovnika Drenice ne pomažu uopšte“.

- Kao predsednik Kosova, razumem reakciju građana Drenice, koji su izrazili opravdani revolt protiv posete. Ovo pokazuje da su bol i ratne rane još sveže. Međutim, kada se trudimo za mir i pomirenje, protesti i blokiranje puteva nam uopšte ne pomažu - naveo je Tači na Fejsbuku i dodao da stoga razume i razočaranj­e stanovnika srpske zajednice u selu Banje zbog nemogućnos­ti da se poseta realizuje.

 ??  ??
 ??  ?? Kosovska policija zaustavila kolonu sa Vučićem na čelu
Ponedeljak, 10. septembar 2018.
Kosovska policija zaustavila kolonu sa Vučićem na čelu Ponedeljak, 10. septembar 2018.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia