Alo!

Uštedite 10.0 stambenom

- Piše: JELENA MITROVIĆ jelena.mitrovic@alo.rs

Da biste uopšte uzeli kredit od banke za kupovinu nekretnine, morate najpre obezbediti 20 odsto njegove vrednosti u kešu

Ukoliko ste se odlučili za kupovinu stana na kredit, osim što je neophodno da dobro razmislite i uporedite ponude banaka kako biste odabrali odgovaraju­ću, neophodno je da u startu obezbedite novac za inicijalne troškove, koji mogu biti veći od hiljadu evra, kao i učešće za kredit, koje je, okvirno, 20 odsto. Takođe, takve pozajmice nisu nimalo jeftine, te krajnji iznos koji ćete vratiti može biti i za 60 odsto veći od onog koji ste pozajmili.

Svedoci smo vrlo primamljiv­ih ponuda za dugoročne zajmove koje nam banke svakodnevn­o plasiraju u reklamnim porukama. Međutim, kako život nije reklama, ukoliko ste se odlučili da živite sami ili želite stan kako biste obezbedili dom za porodicu, treba da imate u vidu da se radi se o ratama koje ćete otplaćivat­i naredne dve ili tri decenije. Stoga obiđite sve banke i dobro proučite njihove ponude jer se krajnji iznos koji ćete platiti od banke do banke razlikuje i za više od 10.000 evra, pa taj novac možete uštedeti ako pametno odaberete. Takođe, pri uzimanju takve pozajmice treba da znate da su kamatne stope promenljiv­e, stoga se u zavisnosti od EURIBOR-A (kamate po kojoj banke u EU pozajmljuj­u novac) računica može promeniti.

S druge strane, pojedine banke stambeni kredit nude i sa fiksnom kamatnom stopom, što znači da ćete od prvog do poslednjeg meseca kredit otplaćivat­i u jednakim ratama. Stručnjaci tvrde da, iako je kod fiksne kamate rata neznatno veća, dužnici ne moraju da strepe da će završiti kao zaduženi u švajcarcim­a.

Da biste uopšte uzeli dugoročan kredit od banke za kupovinu nekretnine, morate najpre obezbediti 20 odsto te sume u kešu. U konkretnom slučaju, kada je reč o nekretnini vrednosti 62.500 evra sa rokom otplate od 30 godina, za učešće vam je potrebno 12.500 evra, a banka će vam obezbediti preostali iznos 50.000 evra. Nakon 30 godina banci ćete vratiti, u proseku, 50 odsto više u odnosu na iznos koji ste pozajmili.

Ponude banaka se, osim po kamatnoj stopi, razlikuju i po vremenu potrebnom za odobrenje kredita, dokumentac­iji koju je potrebno da priložite, ali i po maksimalno­m dozvoljeno­m zaduženju klijenta.

Najvažnija dokumenta koja treba da pripremite za preliminar­no odobrenje kredita jesu potpisan predugovor ili kupoprodaj­ni ugovor sklopljen sa prodavcem nepokretno­sti, procena nekretnina koje su predmet hipoteke, kao i potvrda o zaposlenju sa prosečnim primanjima za poslednja tri meseca.

Ako udružite finansije, supružnik takođe može biti solidarni dužnik. Naime, bračni drugovi mogu da udruže mesečna primanja, a u tom slučaju banka sagledava njihov ukupni otplatni kapacitet prilikom odobrenja stambenog kredita. Visina maksimalne mesečne rate po stambenom kreditu ne može prelaziti više od polovine klijentovi­h mesečnih prihoda.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia