Alo!

Izvori čuvaju legendu

- Pišu: I. MIŠIĆ - S. KRANJČEVIĆ beograd@alo.rs

Beogradske opštine imena su dobijale po poznatim ličnostima, predelima, pa čak i kafanama. Naziv jedne od njih, smeštene u južnom delu šireg područja prestonice, vezuje se za brojne izvore vode. U poslednjem nastavku serijala „Alo!“predstavlj­amo - Barajevo.

Nekada davno, legenda kaže, nadomak Beograda je pristigla grupa putnika tražeći mesto gde će se naseliti. Dopalo im se novootkriv­eno područje - ni suviše blizu, ni odveć daleko od grada, bogato vegetacijo­m i vodom. Nekolicina ostaje, a drugi nastavljaj­u put, pravdajući se rečima: „Bara je ovo...“

Tako glasi predanje o nastanku imena Barajeva, koje zvanično prvi put pronalazim­o u turskim spisima.

Sultan Sulejman Veličanstv­eni 1521. godine, posle više pokušaja, osvaja Beograd, a katastarsk­i popis grada i okoline, pre svega iz finansijsk­ih razloga, nalaže 1528. Nastali zapis predstavlj­a važno svedočanst­vo tog kraja, jer se u njemu prvi put pominju Arnajevo, Beljina, Vranić, Baraj (današnje Barajevo), Guncat, Hmeljak...

Početkom 19. veka počinje borba za nacionalno oslobođenj­e Srba, a ujedno i najslavnij­i period barajevske istorije, koji je iznedrio ličnosti poput kneza Sime Markovića i Milisava Čamdžije. Upravo su oni 1806. među prvima ušli u oslobođenu beogradsku varoš.

U prvoj polovini 19. veka zametak barajevske čaršije Bagrdan predstavlj­a „Stara mehana“. Podignuta je uz stari drum, tako da svojim širim delom ulazi u unutrašnjo­st parcele. Po svom položaju, tipološkim obeležjima i arhitekton­skoj obradi pravi je primerak drumske mehane u Srbiji 19. veka.

Bagrdan je bio, a i danas je trgovačko, administra­tivno i poslovno središte Barajeva. I to ne samo za njegove zaseoke već i sva okolna sela.

Barajevo postaje središte savremene opštine 1956. godine, kada

ulazi u sastav grada Beograda, a pripajanje­m naselja Veliki Borak, Vranić, Meljak i Šiljakovac 1960. dobija današnji izgled. Površina opštine iznosi 213 kvadratnih kilometara, a čini je 13 naseljenih mesta. Slava opštine je Velika Gospojina, 28. avgust.

Na kraju, zanimljivo je pomenuti da teritoriju Barajeva krasi brežuljkas­t teren, veći broj malih reka i potoka, a da šume pokrivaju

4.106 hektara, odnosno oko 20 odsto površine čitave opštine.

 ??  ?? Detalj iz Guncata
„Stara mehana“
Detalj iz Guncata „Stara mehana“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia