Alo!

Prepoznala sina u novinama!

je Pet godina posle porođaja, Ilona Novak u novinskom članku u kojem je objavljena je tražen fotografij­a petogodišn­jaka za kojeg svog sina novac za operaciju vida prepoznala

- Piše: MIROSLAVA OBADIĆ redakcija@alo.rs

Došla sam do majke U. M. iz Beograda i rekla joj da moje dete liči na njeno, ali je ona odbila DNK

analizu

Sina ukradenog iz porodilišt­a prepoznala u novinama! Ilona Novak (43) iz Kikinde sumnja da joj je jedan od blizanaca, koje je rodila 3. marta 1997. u GAK „Narodni front“u Beogradu, ukraden, a drugi blizanac Denis je pristao da objavi svoju fotografij­u i poziva brata da mu se javi ukoliko uoči da liče!

Ilona Novak kaže da od bolnice nije dobila ni obdukcioni nalaz, ni otpusnu listu, ni umrlicu! Neverovata­n sticaj okolnosti i sličnost sa jednim detetom koje je uočila u novinama pet godina posle porođaja bacili su joj „so na živu ranu“.

Njena životna drama je počela pre nešto što je na misterioza­n način ostala bez tek rođenog deteta. Zbog komplikaci­ja tokom trudnoće, iz kikindske bolnice je prebačena u GAK „Narodni front“u Beogradu. Porodila se 3. marta 1997. prirodnim putem i na svet donela blizance u sedmom mesecu trudnoće. Ono što će uslediti, kaže, ne bi poželela ni najgorem neprijatel­ju.

Oba sina su bila živa nakon porođaja. Sutradan, u pet ujutru, medicinska sestra mi je s vrata sobe grubo saopštila da mi je jedna beba umrla. Posle tri dana su me poslali kući, dok je dete ostalo u inkubatoru. Sina Denisa smo preuzeli posle tri meseca, sa otpusnom listom bez pečata bolnice i faksimila lekara! Da nismo zvali skoro svakog dana dok je boravio tamo, moguće je da ni njega ne bih imala - priseća se Ilona Novak bolnih dana.

Ona kaže da joj majčinski instinkt već 21 godinu govori da je njen drugi sin, kome je namenila ime Endre, živ. Čudan splet okolnosti usledio je pet godina posle Iloninog porođaja. Njenoj svekrvi, koja je radila u jednoj kikindskoj školi, prišla je koleginica sa novinskim člankom u kojem je za jednog petogodišn­jaka tražen novac za operaciju vida.

- Obratila joj se rečima: „Bože, da ne znam da nisi ti stavila ovu sliku u novine, mislila bih da je ovo Denis.“Sličnost tog dečaka, U. M. iz Beograda, i Denisa bila je neverovatn­a. Došla sam do njegove majke, kojoj sam rekla da moje dete liči na njeno i da želim da se upoznamo. Našle smo se u jednom restoranu u Beogradu sa sinovima. Obojica su imali probleme sa vidom i govorom. Interesant­no je da za dva sata, koliko smo proveli zajedno, oba dečaka nijednom nisu zamucala. Čim smo se videli, U.M. je upitao: „Mama, je l’ mi ovo brat?“- isprekidan­o prepričava Ilona i dodaje da je pokušaj da dokaže da je u Beogradu njeno dete bio bezuspešan.

- Rekla sam joj da nikoga ne optužujem, ali sam tražila da uradi DNK analizu koju bih ja platila. Međutim, odgovorila mi je da ona zna da je to njeno dete i da neće da ga maltretira. Pokrenula sam tužbu, ali je odbijena uz obrazložen­je da nema dovoljno osnova - kaže žena, koja sa sinom Denisom i ćerkom Emilijom sada živi u Nemačkoj.

Kada se Ilona porodila, javnost je uzdrmala vest da je dr Veroslav Marinković u GAK „Narodni front“za 100 maraka, prase i litar rakije jednoj ženi dao tuđe dete sa otpusnom listom koju je lično potpisao i uneo lažne podatke o porođaju i polu deteta. Ubrzo posle toga je suspendova­n i penzionisa­n.

 ??  ?? Ilona Novak sada živi u Nemačkoj
Tekst koji je majci dao nadu da joj je sin živ
U. M. iz Beograda
Ilona Novak Denis Novak bi voleo
da je našao brata
Denis Novak
Čim smo ga videli, U. M. je upitao: 'Mama, je l’ mi ovo
brat?'
Ilona Novak sada živi u Nemačkoj Tekst koji je majci dao nadu da joj je sin živ U. M. iz Beograda Ilona Novak Denis Novak bi voleo da je našao brata Denis Novak Čim smo ga videli, U. M. je upitao: 'Mama, je l’ mi ovo brat?'

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia