Alo!

LABRADOR i pas i vidra

Volja da zadovolji Vernost, odanost, privrženos­t, kao i najtvrđa srca svaku potrebu vlasnika raznežiće i

- Piše: JELENA KOSTIĆ redakcija@alo.rs

Labrador se smatra jednom od najpopular­nijih rasa psa na svetu. Legenda kaže da je labrador rođen iz ljubavi između vidre i psa, a u prilog ove teorije navodi se osnovna karakteris­tika ove rase - vidrin rep.

Ovo su psi srednje veličine - mužjaci i ženke imaju od 54 do 57 centimetar­a visine. Snažni su, a prosečna težina im je od 30 do 35 kilograma za ženke i mužjake. Životni vek im je duži od proseka, a to je 13-15 godina.

Beli ili

čokoladni

Od davnina mogu biti u žutoj, crnoj,

čokoladnoj i beloj boji. Danas su najređi čokoladni labradori jer su se oni, zajedno sa žutima, smatrali pogrešnima. Postoje dve slične vrste u pasmini: američki i engleski, a razlika je uglavnom u veličini.

Jedna od glavnih karakteris­tika ovih pasa je proždrljiv­ost. Koliko god hrane da mu date, uvek će tražiti još, posebno kad se radi o vašoj hrani. Za ove pse nije nužna posebna ishrana. Takođe, izbegavajt­e da ga sve vreme hranite samo suvom hranom, kao što mu i ne bi smeli davati previše slanu, slatku ili začinjenu hranu.

Traže mnogo aktivnosti

Ono što je neophodno da im obezbedite je svakodnevn­a duža šetnja uz trčanje. Ovo su aktivni psi, kojima je potrebno dvorište. Ako ga ostavljate samog u stanu ceo dan, brzo će postati depresivan. Ukoliko posedujete labradora i često je nemiran, grize papuče i slično, znajte da mu nedostaje aktivnosti i da se iskaljuje na takvim stvarima.

Porodičan pas

Labradori su poslušni, inteligent­ni, društveni i privrženi psi. Vole vodu, dobri su plivači i lovci tragači. Po pravilu se dobro slažu sa drugim psima i kućnim životinjam­a. U prisutnost­i dece su izuzetno strpljivi i umiljati. Pravi su prijatelji čoveka, zbog toga nisu baš pogodni kao psi čuvari. Ubrajaju se među omiljene porodične pse. Izuzetno su inteligent­ni i lako prihvataju obuku za različite vrste zadataka. Ne podnose grubost. Vernost, odanost, privrženos­t, sve su to osobine koju labradori iskazuju,

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia