Alo!

Zašto sam za razgraniče­nje

-

D akle, da preciziram­o - NIKO nije potegao pitanje podele Kosmeta, već razgraniče­nja sa Albancima. Evo kako sam ja to razumeo i zašto sam za! Mnogi srpski srednjovek­ovni gradovi se nalaze pod kontrolom Albanaca, koji su ni krivi ni dužni pre nešto malo više od jednog veka uz državu dobili na upravu i srednjovek­ovnu srpsku prestonicu Svetog kralja Jovana Vladimira. Eto, ako je na primer tema razgraniče­nje, mislim da je važno da u sklopu novih krojenja balkanskih granica Skadar ponovo bude deo srpske države. Prostori Duklje vekovima su pripadali Srbima, a kako u današnje vreme nije moguć zajednički život Albanaca i Srba, eto prve tačke za pregovore o razgraniče­nju, tačke koja može da glasi - za koliko godina će se Skadar ponovo naći pod upravom Srba?

K ako sada gledate na ideju razgraniče­nja? Što se mene tiče, granica moderne Srbije mogla bi se protegnuti najmanje do Elbasana, jer je sasvim prirodno da Srbija zakrili sve svoje svetitelje, a u tom gradu u blizini Tirane i dan-danas pomenuti kralj Jovan Vladimir svojim moštima jasno iscrtava nepomirlji­ve granice. No važno je razumeti da se ja zalažem isključivo za dijalog sa Albancima na tu temu, nikako za nekakav rat, jer dobrog rata nema, kao ni lošeg mira. Ja sam ovim redovima samo želeo da svima proširim vidike na temu razgraniče­nja, jer mi i iza

Košara imamo štošta svoje, srpsko, sveto, samo smo malo zaboravili, a svoj pogled sveli na kratkovido­st. Prebacimo pogledom Prokletije, jer razgraniče­nje nije tema za šetnju kraj Ibra.

 ??  ?? Piše: Boško Kozarski, osnivač Srpsko-ruskog obrazovnog centra
Piše: Boško Kozarski, osnivač Srpsko-ruskog obrazovnog centra

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia