Alo!

Kad čovek ostane bez korena više nije čovek

-

Trudnica Slađana Jakšić Stanojević, jedina žena među zaposlenim­a na brani jezera Gazivode koji su u subotu dočekali predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića, poručuje da nikad neće napustiti svoj rodni Ibarski Kolašin i da čovek „bez korena nije čovek”.

Slađana je u devetom mesecu trudnoće, za nekoliko dana će se poroditi i dobiće dečaka, kome će, po srpskom običaju, kum dati ime. Uprkos stalnoj neizvesnos­ti šta će biti sutra, ipak veruje da će Srbi ostati na tom prostoru, na zemlji svojih predaka.

- Iskreno, ne očekujem da će u skorije vreme doći do nekog rešenja. Videli ste šta se dešavalo na putu za selo Banje. Našim komšijama Albancima uopšte nije stalo do mira i dogovora, niti do sporazuma, niti do dobrih komšijskih odnosa. Oni i dalje teže nekoj njihovoj velikoj Albaniji. Ništa im ne odgovara i ništa ne preduzimaj­u da se bilo šta pokrene, ni zarad njihovog naroda - primećuje ona i dodaje da za nju dolazak predsednik­a Srbije ima veliki značaj.

- Došao je Vučić sa ciljem da nam pruži podršku, stavi do znanja da nismo sami i da Srbija misli na nas. Sa idejama za ulaganje u industriju i poljoprivr­edu i opstanak naroda - naglasila je ona i istakla da ne razmišlja da napusti svoje selo Donji Jasenovik nadomak Zubinog Potoka, u oblasti Ibarski Kolašin, koja se prostire uz reku Ibar.

- Priština se bori da preuzme Gazivode, nešto što nije njihovo, a mi se borimo da ne damo ono što je naše. Još oko 2000. godine, 2001. i 2002, kforovci su pokušavali da upadnu i zauzmu centralu, ali su je radnici branili. Prosto, ne damo naše. Sigurno će biti još pokušaja i vršiće pritisak na predsednik­a Srbije da uzmu hidroelekt­ranu i jezero, jer je to veoma značajan objekat - dodaje Slađana i ističe da se na dnu jezera nalazi potopljeno srpsko groblje, kao i crkve, i da je to za nju veoma važno mesto zbog njenih predaka. Govoreći o sebi, kaže da od 2005. godine radi u Hidroelekt­rani „Gazivode“, kao „administra­tivni tehničar“, to jest kao spremačica i kafe-kuvarica, iako je diplomiran­i inženjer arhitektur­e. Kako je rekla, sa mužem, koji je iz Šapca, planira da živi u Donjem Jasenoviku, pošto tamo ima veliku kuću, ali da je problem to što muž nema posao. E. A.

 ??  ?? I trudna na radnom
mestu: Slađana Jakšić Stanojević
I trudna na radnom mestu: Slađana Jakšić Stanojević

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia