Alo!

Prevalio 12.000 km da pomogne deci

- Piše: NADA GLIGOROVIĆ redakcija@alo.rs

Ivan je svim čitaocima „Alo!“poslao pozdrav sa druge strane sveta. Reč je o fotografij­i sa Kineskog zida, i to u majici sa

logom „Alo!“novina

Ivan Mladenović iz Šida (47) uspeo je u nečemu što se graniči sa nemogućim! U maju je krenuo put Kine, i to biciklom, a dosad je prešao 12.000 kilometara. Ova njegova vožnja ima humanitarn­i karakter, a posvetio ju je Udruženju „Uvek sa decom“, koje pomaže deci oboleloj od raka. On apeluje na sve koji to mogu da pomognu slanjem SMS-A 7175 na 7175. Ivan je svim čitaocima „Alo!“poslao pozdrav sa druge strane sveta. Reč je o fotografij­i sa Kineskog zida, na koji je Ivan rano juče stigao, i to u majici sa logom „Alo!“novina, u kojoj se i fotografis­ao držeći u ruci i primerak našeg lista.

Da bi stigao do Kine, Ivan je hrabro vrteći pedale prošao Bugarsku, Tursku, Gruziju, Rusiju, Kazahstan i Mongoliju. Na dva točka prešao je celu obalu Crnog mora, a uradio je i jednu stvar za koju su mu svi govorili da je ne radi!

- Svi su mi pre polaska na put govorili da ne idem u Čečeniju, a mene je vuklo od prvog dana. I nisam pogrešio! Ljudi su u Čečeniji veoma dobri. Stalno su mi nudili pomoć, smeštaj, hranu - kaže Ivan.

Kao jednu od avantura na njegovom neverovatn­om putu ističe vožnju biciklom po Kavkazu.

- Vozio sam na visini od 2.500 metara nadmorske visine. Zatekao sam sneg u junu i prelepe predele. Odatle sam nastavio vožnju po kazahstans­kim stepama i sibirskim tajgama - priča Ivan.

Planirao je da se u Mongoliji zadrži desetak dana, a na kraju je ostao ceo mesec. Upoznao je tamo u Ulan Batoru naše ljude, sa kojima će, kako kaže, ostati prijatelj do kraja života i koji su ga ugostili tako srdačno, da to nikada neće moći da zaboravi. Među njima je bio i jedan Mongol, koji govori srpski jer je studirao u našoj zemlji.

- Na svom putu prešao sam i najzahtevn­iju pustinju na svetu - Gobi! U njoj sam prespavao dve noći pod vedrim nebom jer sam šator izgubio na granici Mongolije i Kine. Po pesku i zemlji prešao sam 90 kilometara, a bilo je deonica na kojima nisam mogao da vozim, pa sam gurao bicikl - priča oduševljen­o Ivan.

Ivan svoje putešestvi­je završava sutra, kada će stići u Peking.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia