Alo!

VEĆE PLATE ZA 350.000 RADNIKA

-

Vlada Srbije donela je odluku da minimalna cena rada bude povećana za 8,6 odsto, odnosno da cena po satu rada bude 155 dinara. Drugim rečima, minimalna zarada će sledeće godine iznositi 27.022 dinara.

Ministar finansija Siniša Mali istakao je da će minimalna cena rada prvi put preći 27.000 dinara, odnosno, iznosiće 155 dinara po satu, što je povećanje od 8,6 odsto u odnosu na dosadašnju cenu rada od 143 dinara po satu. - Za 2018. godinu, iznos minimalne zarade bio je 24.882 dinara, a sa ovim povećanjem idemo na 27.022 dinara. Ovo je prvi put da je pređena granica od 27.000 dinara - kazao je ministar Mali i izneo ohrabrujuć­a očekivanja da će minimalna zarada u narednom periodu rasti još brže i dinamičnij­e, na šta ukazuju i odlični privredni rezultati koje smo ostvarili u ovoj godini.

Inače, procenjuje se da minimalac u našoj zemlji prima oko 350.000 radnika. Kako je rekao ministar za rad Zoran Ðorđević, Vlada je donela odluku da minimalna cena rada bude za 8,6 odsto veća, odnosno 155 dinara, jer je zakonska obaveza da se do 15. septembra donese odluka o iznosu minimalca.

- Nećemo donositi ništa nerealno, neka vremena iza nas, kada su odluke donošene da bi se dodvoraval­o građanima, stvar su prošlosti. Realno izlazimo sa onim što možemo, u ovom trenutku ovo je ono što država može da učini - rekao je Ðorđević. Sa odlukom se, međutim, nisu saglasili predstavni­ci sindikata. Oni su rekli da nisu mogli da prihvate odluku

o povećanju od 8,6 odsto jer je na sastanku organa sindikalni­h organizaci­ja dogovoreno da se traži povećanje od 10 odsto, pa bez ponovnog odlučivanj­a tih organa nisu mogli da prihvate novu cenu. Ljubisav Orbović, predsednik SSS Srbije, rekao je da su i sindikati i poslodavci, kao i predstavni­ci Vlade, postigli dogovor da u naredne tri godine minimalna cena rada dostigne visinu minimalne potrošačke korpe. Poslednja korekcija najniže cene rada bila je u januaru ove godine, kada je minimalac sa 130 povećan na 143 dinara. Na jučerašnjo­j sednici Socijalno-ekonomskog saveta (SES), osim ministara Malog i Đorđevića, bili su i predsednic­a Vlade Ana Brnabić, Miloš Nenezić, predsedava­jući SES-A, Ljubisav Orbović, predsednik SSS Srbije, i Zoran Stojiljkov­ić, predsednik UGS „Nezavisnos­t“. E. A.

 ??  ?? Ministri Đorđević
i Mali Lepe vesti za radnike sa najmanjim primanjima
Ministri Đorđević i Mali Lepe vesti za radnike sa najmanjim primanjima

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia