Alo!

Porazi su od napravili šam

- Piše K. RADULOVIĆ konstantin.radulovic@alo.rs

„Svaki put kad sam izgubio od Nadala i Federera, naučio sam nešto novo i drago mi je što igramo u isto vreme”, kaže Nole

Mnogi su mu predviđali prerani odlazak u istoriju, ali Novak Đoković ih je ovog leta sve demantovao. Prvo je osvojio Vimbldon, potom Sinsinati, kao jedini masters koji mu je nedostajao u kolekciji, a ovog vikenda je treći put u karijeri trijumfova­o na US Openu i izjednačio se s svojim idolom Pitom Samprasom po broju osvojenih grend slem titula. Sada ih obojica imaju po 14, s tim što Nole ima tek 31 godinu i pred njim je još nekoliko godina igranja tenisa na vrhunskom nivou. - Pit je razlog zašto sam počeo da se bavim ovim sportom. On je moj idol i drago mi je što sam uspeo da se izjednačim s njim. Nadao sam se da će biti prisutan na meču protiv Del Potra, ali, nažalost, nije - u svom stilu, skromno i iskreno kaže Đoković.

Gledajući njegovu igru, sve izgleda tako lako i jednostavn­o, ali početak 2018. godine za njega je bio prava noćna mora i činilo se da će proći mnogo vremena dok ne pronađe starog sebe, ali on to nije ni želeo. On je tražio novog Đokovića. - Treba biti iskren i reći da nisam verovao u ove uspehe. Da ste me na početku godine pitali da li ću osvojiti Vimbldon, Sinsinati i US Open, naravno da bih rekao da neću. Ali u tom periodu sam upoznao novog sebe. Uspeo sam da budem strpljiv, što nikada nije bila moja jača strana. Promenio sam se - ističe Đoković i dodao:

- Pre desetak godina nisam bio srećan što nastupam u eri Rafaela Nadala i Rodžera Federera, ali sam iz svakog poraza od njih izvukao nešto dobro i zbog njih sam napredovao. Zato sam danas srećan što sam karijeru gradio u isto vreme kad i oni. To je privilegij­a.

Sportisti, posebno oni u individual­nim sportovima, snagu za velike rezultate pronalaze na najneverov­atnijim mestima, a Novak ju je našao na vrhovima francuskih Alpa.

- Veliki uticaj na mene je imao poraz od Marka Čikinita na Rolan Garosu. Taman sam počeo da osećam kako se vraćam, a onda sam doživeo udarac i bio jako razočaran. Posle toga sam otišao sa suprugom na planinu, na koju smo se peli tri sata. Kad smo stigli do vrha, seli smo i sagledali svet iz druge perspektiv­e. Udisali smo novu inspiracij­u i motivaciju. To mi je mnogo značilo. Posle toga sam postao drugačiji kaže Đoković.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia