Alo!

Zdrava ishrana kao državni prioritet

-

otkupna cena pšenice za ljudska upotrebu nije bila veća od one za drugu svrhu, zbog čega seljaci nisu imali motiv da seju visokokval­itetne sorte, nego su se opredeljiv­ali za one nižeg kvaliteta, što je u startu uticalo da kvalitet hleba bude lošiji u poređenju sa zemljama gde to pravilo postoji.

S rpska liga pokrenula je inicijativ­u da se u Srbiji uvede redovna kontrola kvaliteta hleba da bismo na vreme sprečili korišćenje loše pšenice, štetnih sastojaka i aditiva u njegovoj proizvodnj­i i imali jasnu sliku o ispravnost­i hleba. U januaru ove godine, Vlada Srbije usvojila je pravilnik koji predviđa da se samo visokokval­itetno zrno pšenice može koristiti za ljudsku ishranu. U tom pravcu, predsednik Vučić je doneo dobru stratešku odluku da Institutu za ratarstvo i povrtarstv­o iz Novog Sada dodeli status institucij­e od nacionalno­g značaja, čime se prepoznaje njegov vitalni značaj, sprečava privatizac­ija i obezbeđuje državno vlasništvo.

D oprinos opredeljen­ju poljoprivr­ednika da se u narednom periodu odluče za uzgajanje autohtonih i kvalitetni­h sorti žitarica, voća i povrća svakako je dala i akcija „500 zadruga u 500 sela“, koju sprovodi ministar Krkobabić, a kojom se zadrugarim­a omogućava da, pomoću bespovratn­ih sredstava, unaprede sortnu bazu, a samim tim obezbede i kvalitetni­ju hranu.

D ržava Srbija poseduje ne samo pravo već i obavezu da demonstrir­a sopstveni autoritet i po pitanju cene, odnosno količine hrane namenjene svim segmentima stanovništ­va. Koliko na nacionalnu bezbednost posredno utiče i kvalitet životnih namirnica, podseća nas i vreme kada je naša vojska počela da proizvodi vojni hleb. Nesporno je da je taj hleb, koji je konzumirao vojnik u

Prvom svetskom ratu, obezbeđiva­o dovoljnu energetsku vrednost da srpski vojnik pobedi nadmoćnije­g neprijatel­ja.

 ??  ?? Piše: Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige
Piše: Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia