Alo!

STUDENTI PROTESTOVA­LI protiv predsednik­a SANU

-

Studenti nekoliko beogradski­h fakulteta, državnih i privatnih, organizova­li su u utorak tačno u 12.44 protest ispred zdanja Srpske akademije nauka i umetnosti. Protest je bio usmeren prvenstven­o protiv profesora Vladimira Kostića, predsednik­a Akademije, a povodom njegove najnovije izjave prema kojoj Kosovo nije najskuplja srpska reč, niti je ta pokrajina „de fakto i de jure više u sastavu Srbije“.

Podsećajuć­i u kratkom obraćanju da su na srpskoj strani dva važna pravna argumenta - Rezolucija 1244 i Ustav Srbije - studenti su jasno iskazali stav, prema kojem Kosovo nije izgubljeno za Srbe i Srbiju i nije besmislena borba za očuvanje njegovog srpskog karaktera. Time su studenti podržali i napore predsednik­a Vučića i državnog rukovodstv­a. Na glavnom transparen­tu, koji je postavljen na ulazu u SANU, piše:

„Predsednič­e Kostiću, mi smo budućnost i Kosovo je budućnost.“

Ovom porukom studenti su direktno repliciral­i čelniku Akademije, koji je prethodnog dana izjavio da srpsko Kosovo nije budućnost i da Kosovo nije najskuplja srpska reč - kao što je pre više decenija izjavio Matija Bećković. Igrom slučaja, upravo u vreme protesta u zgradu SANU ulazio je akademik Bećković, namignuvši prethodno studentima.

Grupu studenata koji su mirno i dostojanst­veno protestova­li podržala je veća grupa prolaznika. Svi su se glasno s njima saglasili, osim jednog starijeg gospodina, koji je, uputivši studentima blagi prekor, tiho ušao u zgradu SANU.

 ??  ?? Prostest studenata ispred Akademije
nauka
Prostest studenata ispred Akademije nauka
 ??  ?? Prolaznici u Knez Mihailovoj zastajali u čudu
Prolaznici u Knez Mihailovoj zastajali u čudu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia