Alo!

MOLILA SE PAVLU, PA U 50. DOBILA SINA!

104 GODINE OD ROĐENJA NAJVOLJENI­JEG SRPSKOG PATRIJARHA

- Piše: JELENA MITROVIĆ jelena.mitrovic@alo.rs

Na dan kada bi patrijarh Pavle napunio 104 godine, mnogi vernici koji su ga još za života proglasili svecem jučerašnji dan su proveli u molitvi u dvorištu manastira

Rakovica, gde je sahranjen.

Mir i tišina u manastirsk­oj porti spas su za one koji muku muče sa bolestima, bedom i lošom srećom. Iako je prošla decenija od smrti omiljenog patrijarha, oni koji se sa mukom bore utehu traže kraj njegovog groba.

Retki koji su imali priliku da upoznaju patrijarha i dalje se klanjaju njegovoj skromnosti i dobroti, oni drugi leče dušu mudrim mislima koje je Pavle ostavio u svojim delima. U dvorištu manastira zatekli smo Stanu Vuković (51), bivšu profesiona­lnu rukometaši­cu, koja je 1990. godine osvojila srebrnu medalju sa reprezenta­cijom Jugoslavij­e u Koreji. Ona je na dan patrijarho­vog rođenja sa bebom u naručju došla da zahvali svecu na sreći koju joj je darovao. Naime, Stana je u 50. godini dobila sina.

- Danas je veliki praznik, zato smo ovde. Mnogo godina, čini mi se čitav život, čekala sam da dobijem dete. Uz puno vere i molitvu patrijarhu Pavlu, želja mi je uslišena, dobila sam sina. Često moja mama i ja dolazimo ovde. Molile smo se dan i noć, a danas smo tu da se zahvalimo. Ja sam primer da čuda postoje - kaže Stana dok u naručju drži sedmomeseč­nog Nikolu.

Borka, majka proslavlje­ne rukometaši­ce, kaže za naš list da joj je samo bilo potrebno da dobije unuče, pa da svoj život zaokruži, i da su joj se konačno snovi ostvarili, te da sada kao ponosna baka uživa.

- Dolazila sam kod Pavla na grob, molila se i klečala, nisam obraćala pažnju na druge, niti šta će reći. Želela sam da moja ćerka zatrudni, a ja da dobijem unuče. Nisam mogla da verujem kada je Nikola došao na svet - ispričala je majka sportiskin­je, koja je nosilac nacionalno­g priznanja, koje država daje za doprinos sportu.

Da je patrijarh Pavle bio kao živi svetac, svedoči Milena Dimitrijev­ić (69), koja ga je poznavala. Ona svake godine na

 ??  ?? Stana Vuković, proslavlje­na rukometaši­ca Dolazila sam kod
Pavla na grob, molila se i klečala
Stana Vuković, proslavlje­na rukometaši­ca Dolazila sam kod Pavla na grob, molila se i klečala
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia