Alo!

Putin i Đinping RUŠE DOLAR!

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Ne samo da su Kina i Rusja napravile najveće zajedničke vojne vežbe u istoriji sa 300.000 vojnika (Istok 2018) nego su Putin i Đinping sa zajedničko­g sastanka poručili da se „Moskva i Peking zalažu za upotrebu nacionalni­h valuta u uslovima postojećih rizika u svetskoj ekonomiji“.

Ruska i kineska strana potvrdile su zaintereso­vanost za aktivniju upotrebu nacionalni­h valuta u međusobnim računima. To će povećati stabilnost bankarskih usluga za izvozno-uvozne transakcij­e u uslovima postojećih rizika na globalnim tržištima - rekao je Putin.

Prema rečima predsednik­a Rusije, u prvoj polovini godine bilateraln­i trgovinski obrt povećan je za skoro trećinu i dostigao je 50 milijardi dolara.

Postoje svi razlozi da se veruje da ćemo do kraja godine doći do rekordnog nivoa trgovinsko­g prometa od 100 milijardi dolara -dodao je Putin.

Kineski predsednik je rekao da će do kraja godine održati niz sastanaka sa predsednik­om Rusije i takođe istakao progres u velikim projektima sa Rusijom u oblasti energetike, vazduhoplo­vstva i istraživan­ja svemira.

Obe strane ulažu aktivne napore za

povezivanj­e (inicijativ­a) „Jedan pojas - jedan put“i Evroazijsk­og ekonomskog saveza, napreduju veliki strateški projekti u oblasti energetike, vazduhoplo­vstva i istraživan­ja svemira“, naglasio je Đinping.

Predsednik Kine Si

Đinping na poziv Putina

11. i 12. septembra prvi put učestvuje u radu Istočnog ekonomskog foruma.

 ??  ?? „Zalažemo se za upotrebu nacionalni­h valuta u uslovima postojećih rizika u svetskoj ekonomiji“, poručio prvi čovek Kremlja
„Zalažemo se za upotrebu nacionalni­h valuta u uslovima postojećih rizika u svetskoj ekonomiji“, poručio prvi čovek Kremlja

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia