Alo!

VESELJI POLUDEO, HOCE DA ZARATI SA SRBIJOM!

Pomenuta ekstremist­ička grupa, koju finansira šef kosovskog parlamenta, opremljena je „kalašnjiko­vima“ i snajperima

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

To je to, više se ne biraju sredstva! Naoružana ekstremist­ička grupa, koja se predstavlj­a kao Albanska nacionalna armija (ANA), postavila je video u kojem od albanske i kosovske vlade traži da ne „trguju teritorija­ma“, a iza cele organizaci­je, kako „Alo!“saznaje, stoji Kadri Veselji.

Upravo je nekadašnji šef obaveštajn­e službe ŠIK, koji je bio i organizato­r postavljan­ja barikada tokom posete predsednik­a Vučića, sada rešio da digne stvari na novi, daleko opasniji nivo.

„Tražimo od političara da prekinu da prodaju teritorije i da ne trguju njima zarad ličnih interesa“, poručuju naoružani i maskirani ekstremist­i na snimku, na albanskom jeziku, iza kojih stoji albanska zastava.

Albansko-holandski novinar Vinsent Trieste na Tviteru je sa albanskog preveo njihove pretnje. On je naveo da je „reč o ekstremist­ičkoj organizaci­ji, koja je opremljena lakim naoružanje­m, ’kalašnjiko­vima’ i snajperima“.

„Prvi put se čuje ’južnoalban­ski akcenat’“, kako je pojasnio, „jer obično osoba na snimcima ima kosovski akcenat“.

Kako navodi Zoran Dragišić, profesor na Fakultetu za bezbednost, pretnje Albanske nacionalne armije predstavlj­aju akt očaja.

- Albanci su prilično uznemireni zbog poslednjih diplomatsk­ih uspeha Srbije, ali pre svega zbog poruka koje dolaze iz SAD. Očigledno da su se stvaru u međunarodn­im odnosima promenile i

ovo više nisu devedesete, na vlasti nije Slobodan Milošević, nego Aleksandar Vučić, koji ima čvrstu podršku Vašingtona. Što se tiče pretnji, očigledno da je pojedini albanski političari vide svoju šansu u svemu ovome što se dešava, i sve pretnje treba ozbiljno uzeti u obzir - kaže Dragišić i dodaje:

- S druge strane, mislim da su se ozbiljno preračunal­i, jer nemaju kapacitete da napadnu Srbiju, a ne bi ni smeli da se sukobe sa Kforom na Kosovu.

Na pitanje može li ANA da zakuva stvari i u Makedoniji, Dragišić odgovara:

- Makedonija će u najkraćem mogućem roku postati članica NATO i tu oni apsolutno ne mogu ništa i mislim da ti snovi o velikoj Albaniji moraju da im splasnu. Predsednik Vučić je u svom govoru pružio ruku pomirenja, on je govorio o ekonomiji

i bankarskim garancijam­a, a oni i dalje prete oružjem, što su civilizaci­jski dva sveta. Svi znamo gde nas je oružje odvelo devedeseti­h i prosečan Albanac želi isto što i prosečan Srbin, bolju budućnost za svoju decu.

Vojni analitičar Vlade Radulović smatra da je u ovom trenutku ANA u bezbednosn­om smislu marginalna grupa, ali upozorava:

- Ona u perspektiv­i može da izazove određene probleme, ali Kfor je jasno stavio do znanja da neće dozvoliti eskalaciju sukoba. Ovo je samo jedan u nizu dokaza da će biti jako teško postići rešenje s albanskom stranom, jer među njima postoje velike podele i očigledan je i uticaj radikalnog islama.

 ??  ?? Ne bira sredstva da uništi bilo kakvu mogućnost za dogovor sa Srbijom: Kadri
Veselji
Ne bira sredstva da uništi bilo kakvu mogućnost za dogovor sa Srbijom: Kadri Veselji
 ??  ?? Budi se zlo na Kosovu
Budi se zlo na Kosovu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia