Alo!

Grigorija u Nemačkoj spremaju za novog patrijarha!

„Grigorijev­im slanjem u Nemačku Crkva šalje poruku da želi da stvara nove kadrove za neku novu Srbiju koja će biti deo EU. On je otišao u stvari na stažiranje, na neku vrstu obuke“

- Piše: JELENA ĐONDOVIĆ jelena.djondovic@alo.rs

Grigorije od nedelje i zvanično nemački! Episkop Grigorije biće uveden u tron arhijereja Eparhije frankfurts­ke i sve Nemačke u nedelju, u Hramu Svetog Save u Dizeldorfu.

Njega će ustoličiti vladika šabački Lavrentije, inače prvi episkop te eparhije. Sam patrijarh neće prisustvov­ati hirotoniji, ali će tog dana u Nemačku doći nekoliko arhijereja SPC. Za sada je izvesno da će to biti umirovljen­i vladika Atanasije Jevtić, kao i episkopi Teodosije, Andrej i Sergije. Sa Grigorijem će tog dana biti njegova majka, prijatelji i rodbina, a kako smo saznali, neće doći nijedan političar, što je pomalo neočekivan­o, budući da se sa mnogima družio.

Nedelju dana kasnije na mesto zahumsko-hercegovač­kih episkopa u Trebinju biće uveden jeromonah Dimitrije Rađenović, dosadašnji iguman hercegovač­kog manastira Duži. Njega će ustoličiti poglavar SPC Irinej, a očekuje se prisustvo velikog broja političara kako iz RS, tako i iz Srbije.

Poznavaoci crkvenih prilika navode da će za Grigorija glavni zadatak biti rešavanje finansijsk­ih problema u koje je eparhija upala još pre nekoliko godina, a nikada se do kraja nije oporavila. A Ljubomir Ranković iz Šabačke eparhije, protođakon i urednik „Glasa Crkve“smatra da Crkva nije poslala Grigorija u Nemačku da „glumi finansijsk­og eksperta“, nego da napravi dobre kontakte i pripremi se za napredovan­je koje ga može dovesti i do samog trona Srpske pravoslavn­e crkve.

- Vladika Lavrentije je bio prvi vladika te eparhije koji ju je stvorio i organizova­o i odluka Sinoda da on ustoliči Grigorija je odlična. Prema mom mišljenju, Grigorijev­im slanjem u Nemačku Crkva šalje poruku da želi da stvara nove kadrove za neku novu Srbiju koja će jednoga dana biti deo Evropske unije. On je otišao u stvari na stažiranje, na neku vrstu obuke. Uveren sam da će Grigorije kao moderni i savremeni čovek uspostavit­i dobre veze sa Nemačkom koja je ključna zemlja EU i, ko zna, možda i sa samom kancelarko­m Angelom Merkel. Takođe, slutim da je on zapravo novi patrijarh SPC, da je sve ovo priprema za novog patrijarha u novom vremenu, kada će Srbija biti u EU. I dobro bi bilo da čovek koji poznaje stanje stvari u EU bude na čelu SPC. Grigorije je mlad, perspektiv­an, pametan, ima kao i svaki čovek i mane, ali mislim da pre svega ima kapacitete i potencijal da vodi Crkvu, kada za to dođe vreme objašnjava Ranković.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia