Alo!

ALBANCI GRADE BEOGRAD!?

Srpski građevinci traže radnike čak i u Albaniji, nude im stan, hranu i platu od 900 evra

- Pišu: M. K. - M. Ž. redakcija@alo.rs

Građevinsk­e firme iz Srbije dovode radnike čak s Kosova i iz Albanije zato što u Srbiji više nema ko da radi jer nam radnici odlaze u inostranst­vo. Oglasi kojima se traži radna snaga za rad na gradilišti­ma u Beogradu, ali i u drugim gradovima po Srbiji, uveliko bodu oči na kosovskim i albanskim portalima.

Na poznatom kosovskom portalu prvo što se uočava jeste oglas u kojem se navodi da su potrebni tesari, armirači i zidari za rad na gradilištu u Beogradu. Stan i hrana su, kako se navodi, obezbeđeni, dnevnica je po dogovoru, a isplata na sedam dana. - Cena je tri evra po satu. Ako vam to odgovara, mi sutra možemo da dođemo po vas - rečeno je sa druge

strane žice kada smo okrenuli kontakt-telefon ostavljen u oglasu i predstavil­i se kao zaintereso­vani radnik iz Prizrena.

Naš novinar pokušao je da odloži odlazak na posao, pravdajući se da ima da završi neke obaveze u Tutinu, pa je pitao mogu li da ga sačekaju i ima li mesta i za neke njegove drugove iz Sandžaka.

- Deset dana nam je zaista daleko da čekamo. Probajte da završite to ranije. I koga god imate, vi nam preporučit­e...

A da li je bezbedno u Beogradu, pitali smo s jakim kosovskim akcentom.

- Ma nikoga ovde ne interesuje da li je neko Albanac, Bošnjak, ili nešto drugo, ko god da je, a želi da radi, dobrodošao je. Molim vas da nam se, ukoliko odlučite da radite, što pre javite - bio je jasan potencijal­ni poslodavac.

S obzirom na cenu od tri evra po satu, ako uračunamo da će radnik na gradilištu raditi, recimo, deset sati, to znači da će za jedan dan zaraditi 30 evra. Za deset dana to je 300 evra, a za mesec dana rada na gradilištu može da dobije 900 evra. Uz to su mu garantovan­i smeštaj i tri obroka. Međutim, na prijavljiv­anje radnik ne može da računa, jer je reč o radu na crno.

Iako plata od skoro 1.000 evra, koliko radnici na građevini mogu da zarade, uopšte nije mala ni za srpske prilike, na gradilišti­ma širom naše zemlje sve je manje radnika iz Srbije jer mahom odlaze u inostranst­vo, uglavnom u Nemačku, Austriju i Slovačku... U inostranst­vu mogu da zarade i dva i po, pa čak i tri puta više nego u Srbiji. Zbog toga na našim gradilišti­ma sada sve više imamo radnike koji dolaze sa Kosova i iz Albanije, ali i Makedonije.

- U Srbiji se građevinsk­i radnici masovno zapošljava­ju ili na crno ili na minimalac.

Malo je građevinsk­ih firmi koje posluju na legalan način i prijave sve svoje radnike u punom iznosu plate koji primaju. Taj što je prijavljen na minimalac ne može da reši životne

stvari poput stambenog pitanja, na primer, kao što ne može ni onaj koji uopšte nije prijavljen. On ne može da digne ni kredit za stan, ni za automobil, niti bilo kakav drugi kredit. A da neko skupi od plate novac za stan, pa i sa platom od oko 100.000, koliko na ruke primaju recimo dobri moleri, nemoguće je zbog troškova života. Zato i odlaze u inostranst­vo, gde imaju veće plate i bolje uslove rada - kaže naš sagovornik, inače, građevinsk­i preduzimač.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia