Alo!

BIO JE KONFUZAN i osetljiv na svetlost

DEČAK ZA KOG SE SUMNJA DA IMA VIRUS ZAPADNOG NILA OTPU Š

- Piše: IVANA MIŠIĆ ivana.misic@alo.rs

Groznica Zapadnog Nila ne bira! Dečak (11) sa Zvezdare juče je primljen na Institut za majku i dete „Dr Vukan Čupić” zbog sumnje da je zaražen tim virusom. Na sreću, dete se uspešno oporavilo, a analize će utvrditi da li su sumnje lekara bile opravdane.

Kako „Alo!” saznaje, dečak je došao u bolnicu sa klasičnim kliničkim znacima i simptomima upale mozga i moždanih opni, rekao nam je Radoje Simić, direktor Instituta.

Prvi simptomi kod deteta pojavili su se još 25. avgusta, kada se mu u Domu zdravlja urađeni skener i potrebne analize, kako bi se isključili neki drugi uzroci. Prvi rezultati ukazivali su da bi razlog mogao biti virus Zapadnog Nila, ali to još

nije potvrđeno u referentno­j laboratori­ji. Kada su se pogoršali klasični simptomi, fizički znaci - glavobolja, povraćao je desetak puta, došao je kod nas. Doktorka neurolog pedijatar je na osnovu pregleda zaključila da je reč o upali mozga. Ono što je najbitnije jeste da se on odlično oporavio i da nema posledica, koje inače prate takve upale - rekao nam je direktor u trenutku kada je dečak sa roditeljim­a napuštao bolnicu i naglasio da očekuju rezultate analiza.

Prema rečima sagovornik­a „Alo!”, simptomi kao što su glavobolja, povraćanje, kočenje vrata, neprijatno­sti pri svetlu i neki drugi nadražajni mučni signali najtipični­ji su simptomi meningitis­a i meningoenc­efalitisa (upala moždanih opni). Kada je reč o upali mozga, simptomi su još jači i kompleksij­i, naročito kada je reč o stanju svesti.

- Dečak to nije imao, bio je konfuzan, ali je to verovatno zbog povraćanja i temperatur­e - kaže Simić i dodaje da nema potrebe za panikom.

Virusnih infekcija ima mnogo. Ne treba paničiti i odmah pomišljati na najgore, to jest da se radi o virusu Zapadnog

Nila. Kada se pojave simptomi poput učestalog povraćanja i povišene temperatur­e, treba se javiti lekaru, ali ne treba prva asocijacij­a da bude upravo ta groznica - kaže Simić, direktor Instituta.

 ??  ?? Dr Radoje Simić, direktor Instituta za majku i dete
Dr Radoje Simić, direktor Instituta za majku i dete

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia