Alo!

ARAPI KUPILI PKB ZA 105 MILIONA EVRA

-

Kompanija „Al Dahra Srbija“kupila je juče Poljoprivr­ednu korporacij­u Beograd (PKB) za 105,055 miliona evra, saopštilo je juče Ministarst­vo privrede

Početna cena za imovinu PKB-A bila je 104,5 miliona evra. Zaključenj­e kupoprodaj­nog ugovora se očekuje u narednom periodu, nakon što Uprava za sprečavanj­e pranja novca dostavi Ministarst­vu privrede obaveštenj­e da za to ne postoje smetnje, navodi Ministarst­vo u saopštenju.

U Ministarst­vu privrede u četvrtak je otvoren glavni koverat za privatizac­iju PKB-A koji je dostavila „Al Dahra“i utvrđeno je da je dostavljen­a dokumentac­ija u skladu s uslovima tendera.

U predviđeno­m roku, do 10. septembra, privatizac­ionu dokumentac­iju su otkupile dve kompanije, a

prijavu „Al Dahra za PKB-A učešće Srbija“, dostavila u čija postupku je matična je samo privatizac­ije kompanija iz Ujedinjeni­h Arapskih Emirata.

Po ranijim najavama predstavni­ka „Al Dahre“, plan kompanije je da u Srbiji ima oko 20.000 hektara obradivog zemljišta. Time bi, prema navodima pojedinih medija, arapske kompanije postale drugi po veličini vlasnici zemljišta u Srbiji, posle Petra Matijevića, vlasnika kompanije „Matijević“, koji obrađuje oko 30.000 hektara.

Profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić smatra da je prodaja PKB-A dobro rešenje.

- Nema razloga da se država bavi proizvodnj­om hrane. To ne postoji u tržišnim ekonomijam­a - smatra Arsić i ocenjuje da je jedinstven­a prodaja PKB-A efikasnije rešenje u odnosu na rasparčanu prodaju zemljišta.

- Ne treba dozvoliti da se poljoprivr­edno zemljište transformi­še u građevinsk­o i to svakom potencijal­nom kupcu treba naznačiti - poručuje Arsić i dodaje da je krajnje vreme da se privatizac­ija u Srbiji završi.

 ?? FOTO: TANJUG ??
FOTO: TANJUG
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia