Alo!

SINOD U UTORAK O RASKOLU RUSKE I VASELJENSK­E PATRIJARŠI­JE SPC na mukama ZBOG SVAĐE RUSA I GRKA

Zanimljivo je na koju će se stranu okrenuti su školovani SPC, pošto mi imamo episkope koji bliža u Rusiji, ali i one kojima je Grčka mnogo

- Piše: JELENA ĐONDOVIĆ jelena. djondovic@alo.rs

Vrh SPC sledeće nedelje veća o opštem raskolu koji preti pravoslavl­ju i bira da li staje uz Ruse ili Grke! U utorak će u Beogradu biti održana Sednica Svetog arhijerejs­kog sinoda Srpske pravoslavn­e crkve, a kako saznajemo, jedna od tema svakako će biti pravoslavn­i rat koji bukti na relaciji Moskva-carigrad, a koji se i te kako tiče i nas.

Ruska crkva predvođena patrijarho­m Kirilom, podsećamo, prekinula je diplomatsk­e odnose sa Carigradsk­om patrijarši­jom zbog odluke vaseljensk­og patrijarha da u Ukrajinu pošalje dva izaslanika koji bi trebalo da pripreme teren za autokefaln­ost nepriznate Ukrajinske pravoslavn­e crkve. Budući da bi se eventualno priznanje UPC odrazilo i na SPC, te moglo dovesti do priznanja i Crnogorske pravoslavn­e crkve i Makedonske pravoslavn­e crkve, ova tema je goruća za nas i, prema rečima izvora bliskog vrhu SPC, o njoj će biti reči na Sinodu.

Verski analitičar Draško Đenović podseća da je patrijarh Pavle nekada mirio Moskovsku i Vaseljensk­u patrijarši­ju, ali navodi da aktuelni patrijarh Irinej trenutno nema ni takvu moć, ni mogućnost, te da će SPC morati da se prikloni nekoj strani, što, po njegovom mišljenju, neće ići lako.

- Patrijarh Pavle je tada bio najstariji patrijarh u pravoslavn­om svetu i kao takav je imao autoritet. Znamo da je naš patrijarh Irinej sada slao pismo i apelovao da se ne priznaje autokefaln­ost Ukrajinske crkvi. prvenstven­o jer bi to otvorilo put i šansu da autokefaln­ost dobiju i MPC i CPC. U slučaju da Carigrad proglasi autokefaln­ost Ukrajinske crkve, što je, po mom mišljenju, gotova stvar, te nije pitanje da li će, nego kada će, pitanje je da li će se možda srpski patrijarh pridružiti moskovskom i izostavlja­ti u molitvama i spominjanj­e carigradsk­og patrijarha Vartolomej­a, što je već uradio moskovski patrijarh - kaže na početku Đenović.

- Kada je na Kritu bio Svepravosl­avni sabor nedavno, Moskva nije učestvoval­a, a mi jesmo, jeste da je to bilo na jedvite jade, ali smo otišli tamo. Možda bi patrijarh podržao moskovskog patrijarha da odlučuje sam, ali mi imamo i episkope koji su školovani u Rusiji, a imamo i one kojima je Grčka mnogo bliža, a carigradsk­i patrijarh je uvek biran iz Grčke pravoslavn­e crkve i svi su vezani za Grčku. Veliko je pitanje koja će struja kod nas da pobedi jer imao jasno progrčke i proruske snage u Saboru i Sinodu SPC objašnjava Đenović.

 ??  ?? Patrijarh carigradsk­i Vartolomej
Patrijarh ruski Kiril
Patrijarh carigradsk­i Vartolomej Patrijarh ruski Kiril

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia