Alo!

Dodik je uradio ono što ni Tito nije!

- Piše: NIKOLA ŽUNIĆ redakcija@alo.rs

Za građane Banjaluke, ali i cele Republike Srpske sutra je istorijski dan sve hirurške klinike biće preseljene pod jedan krov, u novu modernu zgradu, sa najsavreme­nijom opremom. Svečanom otvaranju prisustvov­aće državni vrh RS, ali se očekuju i najviše zvanice iz Srbije i Rusije!

- Banjaluka je na ovo čekala 50 godina. To nije urađeno ni u Titovo vreme, kada je bilo mnogo više para za zdravstvo. Za ovaj uspeh najzaslužn­iji je Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, koji je podržao ovaj projekat rukovodstv­a UKC-A, ali i premijerka Željka Cvijanović, koja je obezbedila 100 miliona evra da se izgradi ovakav objekat. Predsednik i premijerka su pokazali želju i razumevanj­e da se gradi ovaj objekat za lečenje naroda. Zahvaljuje­m im se i u ime pacijenata i zdravstven­ih radnika što su nas podržali i olakšali lečenje građana i rad medicinsko­g osoblja - ističe u razgovoru za „Alo!“dr Vlado Đajić, direktor Univerzite­tskog kliničkog centra.

 Šta je ovim Banjaluka dobila?

- Banjaluka postaje evropski medicinski centar. Dobili smo moderne operacione sale sa najsavreme­nijom opremom, gde će se raditi najsloženi­je operacije. Sobe su dvokrevetn­e, sa kupatilima i sa udobnim krevetima. Tu je i moderni urgentni centar i intenzivna njega, kao i još mnogo toga što nemaju veliki medicinski centri u regionu.

 Vi ne stajetena opremanju bolnice, nego intenzivno radite i na edukaciji lekara...

- Uporedo sa gradnjom zgrade UKC-A, više od 100 naših lekara bilo je na edukaciji u poznatim centrima širom sveta. A brojni vrhunski stručnjaci iz inostranst­va u Banjaluci su radili sa našim lekarima, koji su sada spremni da rade na najsavreme­nijoj opremi. U Banjaluci su ovih dana radili vrhunski lekari iz Amerike, a sada dolaze i poznati lekari iz Dr Vlado Đajić sproveo je jedinstven projekat u prevenciji moždanog udara. On je širom Republike Srpske sa kolegama pregledao više od 50 hiljada ljudi, posle čega je smrtnost od te opake bolesti u RS smanjena za 50 odsto. Spasao je i život Halidu Bešliću, kog je nakon slučajnog preventivn­og pregleda hitno

poslao na operaciju. Rusije iz Sankt Peterburga. Oni će raditi složene operacije tumora.  UKC je danas zaista impozantna institucij­a.

- Dobrom organizaci­jom napravili smo značajne uštede, plate su redovne, pacijenti sve manje idu u inostranst­vo jer se sada mogu uspešno lečiti u Banjaluci. Napravili smo i apartmane za smeštaj pacijenata koji ovde dolaze iz inostranst­va. Oko 5.000 pacijenata dnevno pregledamo, a 1.200 ih je na ležanju na klinikama.

 Vrhunski ste stručnjak, do sada se niste bavili politikom, ali vas je sada predsednik Dodik predložio na listi za narodnog poslanika?

- Ja sam lekar i profesor na fakultetu i do sada nisam bio u politici. Ali mislim da je ovo istorijski trenutak za opstanak Republike Srpske, kada svi moramo da damo svoj doprinos i da zajedno sa predsednik­om Dodikom i predsednic­om Vlade Željkom Cvijanović sačuvamo, a onda i unapredimo Republiku Srpsku. Ja sam to dokazao svojim primerom i kao lekar u ratu, kada sam spasavao ranjene borce. Sada planiram da to dokažem i u Skupštini RS, da napravimo ambijent za dobar život u Republici Srpskoj. Očekujem podršku građana, a ja im obećavam da ću u Skupštini zastupati samo interes naroda.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia