Alo!

RADOST MIRISA I UKUSA

- Piše: IVANA MIŠIĆ ivana.misic@alo.rs

Festival srpske trpeze, održan juče na Kalemegdan­u, okupio je veliki broj posetilaca. Slučajni prolaznici, domaći i strani turisti prosto nisu mogli da odole bogatom gastronoms­kom i kulturno-umetničkom sadržaju ove manifestac­ije.

Festival na osunčanom Savskom šetalištu otvorio je gradonačel­nik Zoran Radojičić, koji je istakao važnost tradiciona­lnih vrednosti.

- Kad kažemo srpska trpeza, mislimo na srpsku porodicu, koja je najvažnija stvar u našem društvu i koju ne smemo da zanemarimo. Moramo je uvek negovati i paziti u ovim izazovnim vremenima - istakao je on.

Na više od 50 štandova ponuđeno je pravo bogatstvo tradiciona­lne srpske trpeze. Vojnički pasulj kuvan je u kazanu od 300 litara, a sarme, gulaš, pečeno i sušeno meso, domaća rakija, zimnica, voće i povrće iz domaćinski­h bašta, te srpski slatkiši samo su deo gurmanluka kojima posetioci nisu mogli odoleti.

Zato nije ni čudo što su se u masi, na svakom koraku, čuli komentari: „Kako je ukusno“ili „Ovo moram da probam“.

Među izlagačima bila je i porodica Sakač iz Kucura, koja je nudila svoje proizvode od mesa - slaninu, kulen, šunke... po originalno­j recepturi iz 1929. Nadomak njih postavljen je štand s domaćim vini-

ma iz Sremskih Karlovaca, a predusretl­jivi vlasnik, poznatiji kao Brka Aleksa, poslužio nas je bermetom u tradiciona­lnoj nošnji.

Veliku pažnju posetiocim­a privukao je i štand s vojničkim pasuljem.

- Tajna je u količini i dužini kuvanja, a za to je potrebna ljubav prema kulinarstv­u. Danas smo kuvali pravi vojnički pasulj, kao što se jede u armiji, i to na auto-prikolici od 300 litara od četiri ujutru do 11 sati - otkriva Perić Radivoje, kuvar sa 30 godina iskustva, koji dodaje da su u toku dana poslužili više od 500 porcija.

Reporteri „Alo!“obišli su i monašku, odnosno, hilandarsk­u trpezu, koja se već vekovima ne menja.

U sklopu manifestac­ije organizova­no je i takmičenje srednjih škola u aranžiranj­u predjela, kao i nadmetanje profesiona­lnih kuvara. Deo prihoda od prodatih jela namenjen je deci bez roditeljsk­og staranja, dok je neprodata hrana preusmeren­a u narodnu kuhinju u Slancima, gde se svake nedelje hrani 400 ljudi, istakao je Radivoje Janjić, predstavni­k udruženja „Čuvari ognjišta“.

Organizato­ri su veliku pažnju posvetili i kulturno-umetničkom programu. Na bini su u tradiciona­lnim nošnjama vešti igrači izveli pravi folklorni spektakl i zaslužili

ovacije posetilaca.

 ??  ?? Detalj sa štanda porodice Sakač Brka Aleksa u tradiciona­lnoj
nošnji Posetioci festivala čitali „Alo!“ Vredne domaćice iz Udruženja
Gračanica
Zaslužili ovacije: Folkloraši nastupali
na Kalemegdan­u
Detalj sa štanda porodice Sakač Brka Aleksa u tradiciona­lnoj nošnji Posetioci festivala čitali „Alo!“ Vredne domaćice iz Udruženja Gračanica Zaslužili ovacije: Folkloraši nastupali na Kalemegdan­u
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia