Alo!

Hladna glava i hrabro srce ruše komšije!

Derbi ne može rečima da se opiše. Pamtim 128. duel kada smo ih dobili posle 11 godina na „Marakani“

- Piše: P. VUKOVIĆ predrag.vukovic@alo.rs

Partizanov­i fudbaleri uglas kažu da je derbi najvažnija utakmica srpskog fudbala! Nema pretvaranj­a ni izgovora kako je to kao i svaka utakmica. Ne. Za crno-bele ovo je svetinja, zbog čega će uložiti poslednji atom snage da savladaju večitog rivala i prestignu ga na tabeli, s tim da Zvezda ima meč manje.

Jedan od najiskusni­jih u redovima Partizana Miroslav Vuletić, ako bude u kombinacij­i trenera Mirkovića, odigraće danas svoj 11. derbi.

- Najdraži mi je je bio prvi derbi. Svi vam pričaju o derbiju, ali tek kad postanete učesnik, osetite tu draž i lepotu. To ne može rečima da se opiše. Najlepši derbi mi je kada smo ih savladali 1:0. Bio je pun dinamike - oni su promašili dva penala, mi smo im dali gol u 90. minutu za pobedu. Pa, onda, u sećanju mi je finale Kupa, kada smo uzeli smo duplu krunu i postali šesta generacija kojoj je to uspelo. Razlikuje se derbi od ostalih mečeva, ko kaže da se ne razlikuje, nije u pravu. To se pamti celi život. Sam dan je specifičan. Samo mogu da savetujem mlađe saigrače da u meč uđu hladne glave. Težak je samo prvi derbi, posle ide lakše. Tri puta sam asistirao u derbiju, na prvom derbiju, ali sam asistirao i na njihovom stadionu za 1:1 - rekao je Vulićević.

Marko Janković je igrač od koga navijači očekuju da stvara šanse, asistira, pa i pogađa metu.

- Bilo je dosta derbija koji su mi ostali u lepom sećanju. Dobijali smo po šest-sedam u nizu. Poslednji (2:1 za Zvezdu) nije bio najpovoljn­iji za nas, ali šta je tu je. Moramo da dobijemo danas, da smanjimo tu bodovnu razliku. Inače, nemam nikakav ritual za derbi, ne moram da nosim neku posebnu majicu, ništa tog tipa. Ne prolaze mi kroz glavu razne misli, sve dočekujem smireno - rekao je Janković.

Uz Sašu Ilića, sigurno najiskusni­ji u timu je vezista Milan Smiljanić.

- Pamtim 128. derbi, posle 11 godina smo dobili Zvezdu na „Marakani“(4:2). Taj okršaj mi je bio najupečatl­jiviji. Ne treba davati posebne savete - samo izađi na teren i igraj srcem! Možemo da ih pobedimo, iako je Zvezda kvalitetan tim.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia