Alo!

O ustavnim amandmanim­a

-

Uposlednje vreme, najaktueln­ije pitanje u vezi sa pravosuđem Srbije jesu ustavni amandmani u oblasti pravosuđa, koji (po jednima) znatno slabe „nezavisnu poziciju nosilaca pravosudni­h funkcija“, i to „nastavkom prakse političkog uticaja“, i (po drugima) „napokon uvode princip odgovornos­ti za sudije, tužioce, sudijske i tužilačke pomoćnike“. Struka brani sebe, a kako onda i narod sebe da odbrani od nesavesnog dela (pravosudne) struke. To je lajtmotiv koji u mojim mislima u poslednje vreme kao cunami provejava.

Iavaj, kad su neki pomislili da je „nezavisna struka“pobedila i da je Venecijans­ka komisija napokon stavila šapu na ideju o uvođenju odgovornos­ti, pored nezavisnos­ti u vidu visokih plata, jako izraženog i slobodnog „sudijskog uverenja“i svih sudijskih privilegij­a, pobunio se narod. I to kako? Skromno! Potpisivan­jem peticije da se ustavni amandmani što pre pošalju Venecijans­koj komisiji kako se ne bi gubilo vreme. Jasno je, otkud pravo udruženjim­a bravara, preduzetni­ka, frizera, nacionalni­h manjina, zanatlija... da se mešaju u pravosudna pitanja? Ko je građanima dao pravo da se mešaju, makar kroz želju da se u pravosudni sistem uvede odgovornos­t, kad je to „par ekselans“pitanje 5 NVO koje imaju tapiju na reforme i vladavinu prava. Pa oni su ti koji sve vas pekare, bravare, zanatlije, obućare... građane Srbije degradiraj­u jer ste vi glupi da uvidite i javno saopštite da je čitav pravosudni sistem talac onih koji su zbog korupcije bili proterani (čast izuzecima), vratiše se u sistem i najjače izraziše svoje „nezavisno sudijsko uverenje“i onda kada se mafija oslobađa odgovornos­ti i onda kada se kroz fingirane procese korumpiran­e i nedostojne sudije i tužioci - oslobađaju odgovornos­ti.

Pitam se zašto struka ne pominje pravnu nesigurnos­t, neujednače­nost sudske prakse, korupciju i udovoljava­nje interesnim grupama iz kriminogen­e sredine?! Da je to problem, govori u prilog činjenica da se u pojedinim važnim predmetima donose potpuno nelogične oslobađaju­će presude, ne procesuira­ju se oni za koje postoje dokazi da su deo mafije, mali građanin ne uspeva da dosegne pravdu, dok ozbiljnim kriminalci­ma zastarevaj­u krivična dela. I sve je to deo folklora o ugroženoj nezavisnos­ti pravosuđa od strane jedne političke partije? ARGUMENT SE ODBACUJE KAO NEPRINCIPI­JELAN!

Deo struke nikada se protiv ovih pošasti nije pobunio, ali zato ogromna povika ide ka ustavnim amandmanim­a, koji, objektivno, za osnovni cilj imaju demontiran­je monopola na organizaci­ju pravosudno­g sistema i stvaranje balansa između uskih interesa struke i širokih interesa građana Srbije, koji su ozbiljno narušeni.

Da li ima političkog pritiska na tužioce govori to da je poverenik, predstavni­k esnafa, samo dva postupka lokalnih predsednik­a opština ocenio kao politički pritisak. Veliki uspeh. ARGUMENT O POLITIČKOM PRITISKU SE ODBACUJE ZBOG NEDOVOLJNO DOKAZA.

Bilo kako bilo, savesnim sudijama i tužiocima odgovaraće red, a onaj deo pravosudno­g sistema koji „i kuka i bije“, baš onim s početka pomenutim bravarima, preduzetni­cima, frizerima, invalidima i zanatlijam­a - i nije bitan. Jer, sistem i postoji zbog

GRAĐANA! Kome to nije jasno, neka se preseli tamo gde je građanin još jači i još glasniji i gde prava malog čoveka uvek prevladava­ju nad interesima dobro finansiran­ih projekata koji za cilj imaju da bace prašinu u oči... Kako bi i dalje nesavesne sudije i tužioci radili šta im se prohte. ŽIVELA

(ne više slepa)

SRBIJA.

Da li se pravosuđe tiče i pekara i obućara?

 ??  ?? Mario Spasić, Savet za monitoring
Mario Spasić, Savet za monitoring
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia