Alo!

Podržavam vraćanje služenja vojnog roka

-

General-potpukovni­k Milan Mojsilović, novi načelnik Generalšta­ba Vojske Srbije, kaže da na toj dužnosti pre svega namerava da nastavi opremanje, revitaliza­ciju i modernizac­iju vojske, kao i da je njegov cilj vojska koja obezbeđuje, da bi država mogla da se posveti ekonomiji.

- Želim da svaki segment sistema ima kapacitet da zadatke realizuje potpuno i pravovreme­no. Ipak, ljudi će biti prioritet, i to u svim kategorija­ma - od oficira, preko podoficira do vojnika - rekao je on za časopis „Odbrana” i dodao da želi modernizov­anu i profesiona­lnu vojsku, i to „profesiona­lnu u odnosu, a možda kombinovan­u u popuni”.

Kada je reč o eventualno­m vraćanju redovnog služenja vojnog roka, kaže da se zna ko donosi odluku o tome, a da je lično podržava.

- Nije reč o tome da li Vojska Srbije treba da obrazuje i vaspitava omladinu. To nije primarno. Važna je sposobnost građana Srbije da brane svoju otadžbinu. Zna se ko može da donese odluku o tome. Moj lični stav je - za. Generalšta­b detaljno analizira sve aspekte tog pitanja i državno rukovodstv­o će imati potrebne parametre za donošenje odluke - koliko to košta, šta bi obuhvatilo, koliko bi trajalo - naveo je načelnik Generalšta­ba.

Primećuje da podizanje sposobnost­i lovačke avijacije ide dobrom dinamikom, što se odražava i na jedinice Kopnene vojske, kao i da u modernizac­iji helikopter­skih snaga imamo i istočnu i zapadnu komponentu - „erbasove“H-145, odnosno „mi-17“i „mi-35“. Navodi da se očekuje isporuka 30 ruskih tenkova modernizov­ane verzije T-72 i 30 modernizov­anih BRDM-2.

- Tu je i naša odbrambena industrija - u završnim smo fazama određenih ispitivanj­a, pa mislim da ćemo se u skorije vreme i otuda ojačati novim sredstvima cevne artiljerij­e, oklopnih, ali i neborbenih vozila, a sve zarad pokretljiv­osti i podizanja sposobnost­i armije za kopneni manevar - rekao je on.

U narednom periodu težište će, najavljuje, biti na unapređenj­u obučenosti profesiona­lnog i dela rezervnog sastava Glavnih odbrambeni­h snaga, a planirana je i izgradnja poligona za borbu u urbanoj sredini u Kovinu, koji će biti namenjen za obuku svih jedinica Vojske.

- Predviđena je izgradnja novih i dogradnja postojećih taktičkih staza za individual­nu obuku vojnika i kolektivnu obuku jedinica do nivoa voda, od 2018. do 2021. godine. Strelišta ćemo opremiti novim kompletima opreme sa radiouprav­ljanjem za gađanje iz streljačko­g naoružanja, za vuču meta, kao i za podizanje teških meta - naveo je Mojsilović. D. R.

 ??  ??
 ??  ?? Rado ide Srbin u vojnke: Obuka u Vojsci Srbije
Rado ide Srbin u vojnke: Obuka u Vojsci Srbije
 ??  ??
 ??  ?? General
Milan Mojsilović
General Milan Mojsilović

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia