Alo!

„Mezimica“nije zabranjena!

Nikola Kojo tvrdi da je ovo osveta za „Stado“, za koji je inače dobio 20 miliona dinara od Filmskog centra, dok za novi projekat neće dobiti pare od države, nego se mora okrenuti privatnim izvorima finansiran­ja

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Zagrmelo je ovih dana na Tviteru kako je država zabranila snimanje filma „Mezimica“. Među najglasnij­ima je bio Nikola Kojo, koji je, između ostalog, naveo za „Noizz“da je možda reč o ličnoj osveti njemu.

„Zabrana može da ima veze sa novim mentalnim sklopom koji se izrodio u ovoj zemlji, a to je paranoja, koja je viši stadijum od autocenzur­e. Ukoliko to nije naredio on lično. On čije se ime izgovara šapatom. Tada je to cenzura, a možda i osveta meni za ’Stado’, u kojem se prepoznao“, naveo je Kojo.

Ono što ipak nije naveo jeste da je za snimanje filma „Stado“od Filmskog centra dobio 20 miliona dinara. Ne treba zaboraviti ni da je za proteklih sedam godina finansiran­o šest projekata po scenarijim­a Dimitrija Vojnova, kao i da Filmski centar svake godine finansijsk­i podržava od 13 do 15 projekata od 22 do 24 filma koji se snime.

„Upravni odbor Filmskog centra Srbije oštro demantuje zlonamerne i netačne navode da je doneo odluku da zabrani snimanje filma ’Mezimica’. Čak i najvećem laiku je jasno da Upravni odbor Filmskog centra Srbije nema nikakve nadležnost­i da zabrani snimanje bilo kojeg filma, niti bi iko u Upravnom odboru imao takvu želju ili nameru. Srbija je demokratsk­a zemlja, u kojoj nema cenzure, a Upravni odbor poštuje ustav i zakone ove zemlje“, navodi se, između ostalog, u saopštenju i dodaje:

„Jedina istina koja se u zvaničnim dokumentim­a može dokazati, za razliku od mnoštva izmišljoti­na koje su izrečene, jeste da Upravni odbor Filmskog centra Srbije nije doneo nijednu odluku koja se tiče filma ’Mezimica’ i da nije imao razloga da uopšte raspravlja o ovom filmu jer je u međuvremen­u sporazumno raskinut ugovor između producenta i Filmskog centra Srbije. Dakle, niti je film zabranjen, niti je bilo ikakvih pritisaka na bilo kog autora.“

Kada je reč o „Meizimici“, Nikola Kojo je sam otkrio da je trebalo da igra trgovca organima u tom filmu.

„Znam da je Bjela trebalo da igra trgovca organima, ali je odbio iz njemu znanih razloga. Smatrao je da u filmu, koji je žanrovski čist i koji je fikcija, Srbin ne sme da trguje organima. OK, njegovo pravo. Odbio čovek“, naveo je, između ostalog, Kojo.

Bjelogrlić je odbio da glumi u „Mezimici“

Nikolo Kojo

 ??  ?? Za proteklih sedam godina država mu finansiral­a šest
projekata: Vojnov
Za proteklih sedam godina država mu finansiral­a šest projekata: Vojnov

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia