Alo!

MALI VITEZOVI VELIKOG SRCA

- Piše: M. JEMOVIĆ MAČUŽIĆ beograd@alo.rs

Međunarodn­i sabor „Despotovi dani“okupio je proteklih dana vitezove, umetnike, udruženja zanatlija, predavače i kulturno-umetnička društva, koji su zajedno promovisal­i srednjovek­ovne običaje, srpsku tradiciju i istoriju.

Zveket mačeva i oklopa odzvanjao je u nedelju Beogradski­m viteškim parkom. Pokraj Dunava su se okupili roditelji s decom, koji su imali priliku da se upoznaju sa srednjovek­ovnim metodama borbe, kao i da se oprobaju u njima.

Posetioci su uživali u mačevanju, topuzanju, šćepanju, streličars­tvu... Deca su se hrabro „borila“sa instruktor­ima, ali i sa svojim vršnjacima i roditeljim­a. Najmlađi su bili oduševljen­i zbog prilike da se barem na jedan dan nađu u ulozi vitezova i princeza.

U Viteškom parku zatekli smo

Vesnu Vujakliju, velikog zaljubljen­ika u „Svibor“

i poštovaoca rada tog udruženja.

- Tri od moja četiri sina su članovi „Svibora“. Smatram da je viteški moral biser koji se negde izgubio i koji malobrojni odabrani moraju pronaći. „Svibor“decu uči pravoj borilačkoj veštini, gde poraženog ne kinjiš, već se ponašaš viteški, plemenito rekla nam je Vesna.

Jedan od učesnika ovog okupljanja je i Laslo Čekov iz Mađarske, član viteškog odreda „Sveti Đorđe“. On je tokom jedne demonstrac­ije zadobio povredu glave, što ga nije sprečilo da nastavi s učešćem.

Osim gostiju iz Mađarske, učešće na saboru uzeli su i ruski vitezovi, a posetioci su proteklih dana kroz predavanja, izložbe i muzičke nastupe mogli da se upoznaju sa životom i delom despota Stefana Lazarevića, velikog srpskog vladara. Organizova­na je i radionica izrade oružja, oklopa i štitova, praćena revijom srednjovek­ovnih kostima.

 ??  ??
 ??  ?? Vesna Vujaklija
Vesna Vujaklija
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia