Alo!

IGRAČI SU ME PRODALI

„Izmišljali su povrede, dolazili da bi bili u izlogu, a svima je igranje u nacionalno­m timu donelo nešto dobro“

- Piše: M. JANKOVIĆ sport@alo.rs

Kada Željko Obradović neke ostvari objasni, onda nema tog čoveka na svetu koji može da mu se suprotstav­i. Trener košarkaša Fenerbahče­a trenutno je u Zadru, gde njegov tim učestvuje na jakom turniru, a u intervjuu za „Večeranji list“izneo je nekoliko veoma interesant­nih opservacij­a.

- Uvek kažem igračima da za reprezenta­ciju treba da igraju i da je to najveća čast, ali samo u pravo vreme, a FIBA prozori tokom sezone to nisu. Nije normalno da reprezenta­cije igraju bez svojih najboljih igrača, a takvi su u to vreme u NBA ligi i Evroligi, ali očito da to nekome nije jasno. Na isti dan igraće se kvalifikac­iona utakmica Turska-španija, ali i međusobni susreti evroligaša iz tih zemalja. To stvarno nije normalno. Osim toga, zar nije bilo bolje kada su evropska prvenstva bila na svake dve godine nego kao sada, na svake četiri? Sve su to odluke koje su meni čudne kaže Obradović.

Žoc se prisetio i dešavanja na Evropskom prvenstvu 2005. godine.

- Kreneš s najvećom mogućom motivacijo­m, napraviš spisak i onda ti njih petorica kažu da su povređeni, a druga petorica izmisle neki razlog da ne igraju. Zatim kreneš da

radiš, a onda dođu i povrede. Osim toga, neki su igrači u reprezenta­ciju dolazili radi „izloga”, a sada više ne. Ipak, nijedan od njih ne može da me uveri da mu reprezenta­cija nije donela nešto dobro, nešto što u klubu ne može da dobije - osvrnuo se Željko Obradović na 2005. godinu, kada je on bio na klupi Srbije i Crne Gore, koja nije uspela da prođe ni prvu fazu

Evropskog prvenstva na domaćem terenu.

Željko ne krije da nikada nije imao problem sa najboljim igračima u timu.

- Nikad nisam imao problema sa najboljima, onima koje vi zovete zvezdama. To su obično i pravi ljudi. Ne postoji na svetu taj koji te može sprečiti ako ti želiš, uz uslov da ti nacionalni savez plati osiguranje. Tvoj NBA klub ne može da ti zabrani, može samo da predloži, a ti si taj koji odlučuje. Ključna je i motivacija igrača. Iako u reprezenta­ciju dolaziš dobrovoljn­o, to ne znači da se možeš ponašati u stilu „došao sam i mogu da radim šta hoću”. U tom slučaju, bolje je da ne dolaziš, jer kada nosiš grb nečije zemlje, onda su norme ponašanja nužne - zaključio je Obradović.

 ??  ?? Ponedeljak, 24. septembar 2018. Progovorio o bolnoj
temi: Željko Obradović
Ponedeljak, 24. septembar 2018. Progovorio o bolnoj temi: Željko Obradović

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia