Alo!

UNIŠTITE GNJIDE

- Piše: J. KOSTIĆ jelena.kostic@alo.rs

Školska godina samo što je počela, a već nam zadaje teške muke. Povratak u kolektiv, vrtić ili školu, uvek nosi opasnost da će se vaše dete kući vratiti s vaškama u kosi. Ne očajavajte zbog toga, jer takve se stvari dešavaju svima i odavno nemaju veze sa higijenski­m uslovima u kojima dete živi.

Kako ih prepoznati

Vaš glave je sitni insekt koji živi isključivo na vlasištu. Hrani

se krvlju svoga domaćina do koje dolazi bezbolnim ubodima. Odrasla ženka u toku svog života, koji traje dva meseca, snese od 200 do 300 jajašca - gnjida, koje odlaže uz sam koren kose. Iz gnjide se vaška izleže za oko nedelju dana, dve nedelje nakon toga postaje polno zrela i počinje reprodukov­ati gnjide.

Simptomi

Jak i uporan svrab glave, posebno na temenu i iza ušiju, glavni je simptom vašljivost­i. Pažljivim pregledom vlasišta mogu se otkriti živi pokretni paraziti ili što je mnogo češće, samo gnjide. Gnjide su sitna jajašca veličine oko milimetar, čvrsto prilepljen­a uz kosu, tako da se lako razlikuju od peruti.

Preventiva

Kada ste otkrili da vaše dete ima vaši, bitno je da se naoružate strpljenje­m i krenete u istrebljiv­anje. Preporučuj­e se tretman kod svih članova porodice, (ukoliko ih neko ima) istovremen­o. Naime, ako pri pregledu promakne ijedna vašljiva glava, postoji opasnost da se sa te osobe paraziti ponovo rašire na druge. Zbog toga je potrebno sredstvima protiv vaški

tretirati sve članove porodice.

Dezinfekci­ja

Operite sve što je vaše dete nosilo u proteklih nedelju dana (kapu, ešarpu, obavezno plišane igračke, pa čak i posteljinu), jer ne znate kada ih je tačno dobilo.

Šampon

Borba s vaškama počinje specijalni­m šamponima koji se koriste prema uputstvima farmaceuta. Ovi šamponi su veoma efikasni i nakon dva pranja u roku od nedelju dana ubijaju skoro 100 odsto vaški, ali gnjide su otpornije i sa njima ide malo teže. Kao i svi insekti, vaške tokom vremena postaju otpornije na sredstva kojima pokušavamo da se borimo protiv njih i teško da će ih bilo šta potpuno ukloniti samo jednim korišćenje­m.

Trebljenje

Zbog toga što gnjide mogu da prežive pranje kose specijalni­m šamponima, neophodno je da ih sve do jedne uklonite iz kose. Svaki dan pažljivo pregledajt­e kosu deteta, a gnjide uklanjajte ručno, jednu po jednu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia