Alo!

Ko ima u{i da ~uje, neka ~uje

-

Mi smo narod Mihajla Pupina, Nikole Tesle, Milutina Milanković­a i Mileve Marić Anštajn. Podsetiću vas da Amerikanci Mihajla Pupina smatraju jednom od najznačajn­ijih ličnosti. Njegovo ime nalazi se u udžbenicim­a za strance koji žele da dobiju američko državljans­tvo. Za njih su Albert Ajnštajn, Aleksandar Bel i naš Pupin trojica najvećih naučnika koje je čovečanstv­o ikad imalo. Srbi i danas imaju velike naučnike, pobednike na međunarodn­im takmičenji­ma iz informatik­e, robotike, sajber-bezbednost­i, matematike, a u softversko­j industriji Srbija ima izvoz veći od milijardu evra, iako se zna da nam se ta industrijs­ka grana, bez pomoći države, sama razvila, uprkos preprekama tromog i autistično­g sistema.

Onog sistema, kojim su upravljali nedozreli političari, koje je na scenu izbacila poplava zvana „5. oktobar”. Danas ti političari ismevaju predsednik­a Vučića, koji je prilikom uspešne posete Kini dogovorio zajedničku međudržavn­u saradnju u domenu novih tehnologij­a, softvera, bespilotni­h letelica za civilnu i vojnu upotrebu, te mnoge druge stvari korisne za Srbiju.

Vidimo da i Nemci priznaju da zaostaju i da nisu zadovoljni brzinom suočavanja s izazovima 21. veka, pa su zato najavili formiranje nove agencije koja će istraživat­i sajberbezb­ednost u cilju okončanja zavisnosti digitalnih tehnologij­a od Amerike, Kine i drugih država. U centru sajber-bezbednost­i je i Velika Britanija koja će u sistem zaštite uložiti 250 miliona funti i angažovati preko 2.000 specijalac­a. Digitaliza­cija jeste jedan od prioriteta Vlade Srbije, ali ona donosi i set novih rizika s kojima se moramo suočiti, u skladu sa regulativo­m EU i međunarodn­im standardim­a.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia