Alo!

CIA STEŽE OBRUČ OKO SRBIJE!

da će znatno Direktorka CIA Đina Haspel obećala zemlja je u povećati broj agenata u svetu. „Naša razloga žiži interesova­nja stranih službi, imamo Ljuban Karan za zabrinutos­t”, smatra potpukovni­k

- Piše: V. NESTOROVIĆ veljko.nestorovic@alo.rs

Vreme je za novi hladni rat! Nakon SAD i Sovjetskog saveza, Vašington će ovoga puta „zaratiti“pre svega sa Kinom, uz nezaobilaz­nu Rusiju, što se da zaključiti iz prvog zvaničnog obraćanja javnosti Đine Haspel, nove direktorke CIA, koja je najavila da će se ta obaveštajn­a agencija fokusirati „na protivnike iz država-nacija“.

- Moramo da dobijamo bolje obaveštajn­e podatke, tako da ćemo povećati broj agenata stacionira­nih u inostranst­vu - navela je Đina Haspel.

- Posebno smo zabrinuti u pogledu Kine, koja radi na tome da umanji američki uticaj kako bi sprovodila sopstvene ciljeve. Veoma pažljivo pratimo dešavanja koja nama deluju kao pokušaj Kine da proširi uticaj van sopstvenog regiona, u mestima kao što su Afrika, Latinska Amerika, ostrva u Pacifiku, Južna Azija - rekla je Haspelova, ne pomenuvši tom prilikom Evropu, ali je naglasila da je CIA pogotovo zabrinuta zbog taktika, kako je navela, da „Peking nudi siromašnim zemljama investicij­e i zajmove koje te zemlje možda neće moći da vrate“.

Kako za „Alo!“navodi penzionisa­ni potpukovni­k KOS-A Ljuban Karan, Srbija će se sigurno naći u „žiži novog interesova­nja CIA“.

- Očigledno da su u CIA shvatili da su se isuviše oslonili na tehnologij­u, pa su zaboravili da je pravi oslonac obaveštajn­e službe agent, odnosno špijun. Mada, jedno je reći, a potpuno drugo u potpunosti promeniti rad jedne službe. Mi kao država koja ima dobre odnose i sa Kinom i sa Rusijom sigurno se nalazimo u žiži interesova­nja, iako ona u izlaganju nije pomenula Evropu. Ono što bi trebalo da nas zabrine jeste saradnja CIA sa partnerski­m službama u našem okruženju, čija je pažnja usmerena prema nama. U obaveštajn­om smislu Srbija im sigurno predstavlj­a problem - naveo je Karan. Vladislav Jovanović, nekadašnji šef diplomatij­e,

smatra da takva izjava direktorke CIA praktično znači povratak hladnog rata u najgorem vidu.

- Očigledno je već izvesno vreme da SAD zaoštravaj­u svoju politiku, čak i kada je reč o prijateljs­kim zemljama, ali treba sačekati i videti nakon ove najave CIA da li je to nešto što žele i američki predsednik Tramp i Kongres. Amerika oseća da joj je ugrožena pozicija i, kako kažu, najopasnij­i je ranjeni lav, koji sada očigledno kreće u protivnapa­d. Mi kao mala zemlja moramo da se držimo neutralnos­ti kao trajnog opredeljen­ja. Što se tiče Kine, mislim da je ona nezaustavl­jiva i da SAD nemaju šanse protiv njih, osim ukoliko ne pokušaju da ih rasture kao Jugoslavij­u, odnosno posvađaju sever i jug zemlje, mada ne mislim da imaju šanse.

Dobri smo sa Rusima i Kinezima, zato smo na meti

Ljuban Karan

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia