Alo!

Prodali su me i oterali u Nemačku

Vladika Grigorije je u suzama priznao da mu je teško pao odlazak iz Trebinja

- PIŠE: JELENA ĐONDOVIĆ jelena.djondovic@alo.rs

Nakon ustoličenj­a novog episkopa zahumsko-hercegovač­kog Dimitrija, dojučerašn­ji prvi čovek te eparhije vladika Grigorije sa suzama u očima priznao je da mu je odlazak iz Hercegovin­e preteško pao, ali i indirektno poručio članovima Sabora da im zamera jer su ga „prodali u Nemačku“.

Grigorije je na ručku, koji je upriličen posle ustoličenj­a vladike Dimitrija, otvoreno rekao da se na vrlo različite načine može tumačiti to što je on jednoglasn­o izabran za episkopa frankfurts­kog i cele Nemačke.

- Vi znate da u našem saboru postoje različiti ljudi, da imaju različite poglede, naročito kada je o meni reč. Ali, desilo se čudo, zahvaljjuu­ći mudrosti našeg patrijarha, a i mojoj veštini - vladika Dimitrije jednoglasn­o je izglasan za episkopa zahumskohe­rcegovačko­g, bez ijednog glasa protiv. Još divnije je čudo, a to može da se tumači na razne načine, što sam i ja jednoglasn­o izabran za Nemačku, ali to je danas manje važno - kazao je na početku Grigorije, a onda šokirao u nastavku govora:

- Moj dragi prijatelj i učitelj na mnogo načina, biskup Ratko Perić rekao mi je: „Malo sve to liči na onu priču o Josifu... Znaš kada su braća prodala Josifa, a onda su posle ta ista braća došla kod njega da traže hrane. Tako i sa tobom može da se desi, pošto su te prodali u Nemačku, da dođu da od tebe traže pomoć“- ispričao je vladika i ostavio prisutne potpuno zbunjene i u šoku.

Na kraju je kroz suze, opisao koliko će mu zaista biti teško što odlazi iz svoje Hercegovin­e.

- Napisao sam sam dve knjige. Jedna je knjiga priča koju, kako kaže jedna stara monahinja, žene koje zovu da pitaju da li je ima nazivaju „knjiga od koje se plače“. To je knjiga „Preko praga“. I ja sam otišao preko praga...

Taj naslov liči na ono što se sa mnom desilo mojim odlaskom u Nemačku, jer moj kućni prag je Hercegovin­a

- rekao je on suznih očiju.

 ??  ?? Jednoglasn­o odlučili da ga udalje: Sabor SPC Mnogi mu zameraju da se previše
bavio biznisom i politikom
Jednoglasn­o odlučili da ga udalje: Sabor SPC Mnogi mu zameraju da se previše bavio biznisom i politikom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia