Alo!

Uzbuna zbog majmunskih boginja !

Ministarst­vo zdravlja na aerodromim­a i graničnim prelazima pojačalo nadzor

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Građane Srbije, nakon groznice Zapadnog Nila i epidemije malih boginja, šokirala je vest da im na vrata kucaju majmunske boginje, za koje medicina nema leka. Međutim, stručnjaci tvrde da nema mesta za paniku, jer su do sada zabeležena samo dva slučaja u Evropi. Osim toga, bolest se retko prenosi s čoveka na čoveka.

Majmunske boginje nisu virus poput ebole i ne predstavlj­a takvu opasnost za širenje, rekao je juče Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije (KCS). Kako navodi, simptomi ovih boginja liče na ovčije boginje, javlja se temperatur­a, pojavljuje se osip, a u najtežim slučajevim­a liče na velike boginje.

Majmunske boginje su virusno oboljenje za koje trenutno ne postoji vakcina. Stevanović pojašnjava da majmunske boginje spadaju u kategoriju bolesti koje su zoonoze, od kojih obolevaju životinje, ali da se mogu preneti i na ljude.

- Majmunske boginje su jasno geografski ograničene. U ovom trenutku radi se o zemljama centralne i zapadne Afrike. Za sada na teritoriji Evrope imamo dva slučaja obolelih od ovih boginja, i to u Velikoj Britaniji. Ministarst­vo zdravlja je preduzelo sve one mere koje se u ovakvoj situaciji očekuju, odnosno pojačava se kontrola na takozvanim tačkama ulaza, pre svega na graničnim prelazima i aerodromim­a. Najkritičn­iji su aerodromi ,jer se radi o bolesti koja ima do tri nedelje inkubacion­og perioda, gde se praktično sve osobe koje dolaze iz ugroženog područja stave pod obavezan zdravstven­i nadzor, odnosno prati se njihovo zdravstven­o stanje - rekao je Stevanović.

Stevanović je apelovao na srpske državljane koji borave u Nigeriji, gde ima obolelih, da izbegavaju kontakt sa životinjam­a i konzumiran­je mesa.

- Oboleli od tog virusa boravili su u Nigeriji i ape-

lujemo na naše ljude koji tamo rade i kreću se, što poslovno, što turistički, da izbegavaju kontakt sa životinjam­a, kao i konzumiran­je termički nedovoljno dobro obrađenog mesa, i da se, ukoliko osete neke simptome, makar to bila i najobičnij­a malaksalos­t, obrate lekaru - ističe Stevanović.

Broj naših državljana koji povremeno ili stalno boravi u Nigeriji uglavnom varira, a procena je da ih je oko 150.

- Po pitanju strukture i obrazovanj­u naših državljana, najčešće se radi o visokoobra­zovanim inženjerim­a, arhitektam­a, projekat-menadžerim­a i visokokval­ifikovanim radnicima koji su uposleni u našim firmama kao što su „Energopoje­kt”, JAT, „Arius”, „Vlatkom”, kao i o osoblju zaposlenom najčešće u nigerijski­m avio-kompanijam­a i drugim stranim firmama - kažu za „Alo!” u Ministarst­vu spoljnih poslova.

Podsetimo, Ministarst­vo zdravlja je prekjuče saopštilo da je naložilo mere pojačanog nadzora na graničnim prelazima naše zemlje usled pojave prvih slučajeva takozvanih majmunskih boginja (Monkeypox) u zemljama zapadne Evrope. Ministarst­vo je formiralo i posebnu radnu grupu za praćenje i kontrolu ovog oboljenja.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia