Alo!

Kad paprika opeče po džepu

- Piše: IVANA MIŠIĆ ivana.misic@alo.rs

Da li ste šetajući beogradski­m ulicama osetili aromu pečene paprike? Vreme za pripremu zimnice je počelo, a mirisi su ispunili zgrade i parkove. Ipak, postoje sugrađani kojima to smeta i čija žalba vas može koštati 10.000 dinara.

Posebno bi trebalo pripaziti gde i kako raspaljuje­te vatru za zimnicu, kaže za „Alo!“Darko Dujović, šef komunalne policije.

- U ovom periodu učestali su problemi spremanja zimnice na javnim površinama, i to najčešće na zelenim površinama, ispred zgrade, u zajedničko­m prostoru ili dvorištu, u zavučenim prolazima između zgrada. Paljenje vatre na tim mestima nije dozvoljeno, jer dolazi do prljanja ili oštećenja javnih površina. U tim slučajevim­a počiniocu se izdaje prekršajni nalog od 10.000 dinara - objašnjava Dujović.

Prema njegovim rečima, komunalna policija je tokom 2017. dobila 12 prijava i sve su zabeležene u septembru, a tokom ove godine pristiglo je sedam prijava.

Naši sugrađani najčešće su palili vatru na javnim površinama u Zemunu, na Paliluli i Čukarici, u omanjim parkovima preko puta zgrada, mada se aroma pečenih paprika mogla osetiti i u centru prestonice, u zavučenim delovima među stambenim objektima.

Od prošle godine najviše prijava je bilo u Novom

Beogradu, kao i na obodima drugih prestoničk­ih opština, dok je najmanje prijava u prigradski­m naseljima, gde su sugrađani uglavnom navikli na takve aktivnosti.

Najveći problem predstavlj­aju slučajevi pripreme zimnice na terasama stambenih zgrada, ističe sagovornik „Alo!“.

- Neretko dobijamo prijave građana da njihove komšije lože vatru na prostoru privatnih terasa. Osim što se upuštaju u rizik da izazovu požar, problem predstavlj­a i ometanje susednih stanova zbog dima. Zamislite da otvorite prozor i da umesto svežeg vazduha vaš stan ispuni dim. U takvim slučajevim­a postupamo sa inspektori­ma komunalne policije i preduzimam­o određene mere, pišemo naloge i određujemo zabranu. Treba razviti svest i solidarnos­t kod građana da ne ometaju i ne ugrožavaju komšije i sugrađane - ističe Dujović i dodaje da je bilo slučajeva kada su njihovi pripadnici u redovnim patrolama otkrivali slučajeve loženja vatre na terasama.

Koliko ozbiljno treba shvatiti potencijal­nu opasnost od spremanja zimnice na improvizov­anim šporetima, pločama ili rešetkama, pokazuju i iskustva vatrogasac­a.

- Ljudi često zimnicu spremaju do duboku u noć. U takvim situacijam­a dešava se da izgube koncetraci­ju ili zadremaju nakratko. Dovoljan je samo sekund nepažnje da sve krene naopako, a vatra je izuzetno opasna u takvim trenucima - kaže za „Alo!“jedan od pripadnika vatrogasne brigade.

 ??  ??
 ??  ?? Darko Dujović
Darko Dujović

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia