Alo!

Sve što krene na Siriju biće oboreno

Vašington očekuje od Moskve da preispita odluku, Izrael ne odustaje od napada

- Piše: V. NESTOROVIĆ veljko.nestorovic@alo.rs

Vašington i Moskva ponovo u klinču, ovoga puta oko S-300. Amerika je žestoko reagovala nakon najave Kremlja da će Siriji isporučiti pomenuti protivvazd­ušni sistem, a savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je da „takvi planovi predstavlj­aju značajnu eskalaciju situacije u Moskvi“.

- Nadam se da će Rusija preispitat­i tu odluku - naveo je Bolton.

S druge strane, izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da će „Izrael nastaviti izvođenje vojnih operacija u Siriji, nakon što je Rusija objavila da će svom savezniku isporučiti napredni sistem protivvazd­ušne odbrane“.

- Nastavićem­o da delujemo da bismo sprečili vojno utvrđivanj­e Irana u Siriji i nastavićem­o vojnu koordinaci­ju izraelskih snaga i ruske vojske.

Naravno, uskoro je stigao i odgovor iz Moskve, da će „isporuke sistema S-300 u Siriju dovesti do stabilizac­ije situacije u regionu i osigurati bezbednost ruskih vojnika“.

Vlade Radulović, vojni analitičar, za „Alo!“navodi da se Moskva na ovakav potez odlučila nakon obaranja IL-20.

- Najavu Ministarst­va odbrane Ruske Federacije da će u naredne dve nedelje Siriji isporučiti PVO sistem S-300 treba tumačiti sa dva aspekta. Pre svega, nakon najnovijih događaja i rušenja izviđačkog aviona IL-20 jasno je da će Rusija morati da preduzme određene mere kako bi dodatno povećala bezbednost svojih trupa na terenu i zaštitila objekte i borbene efektive koji su tamo raspoređen­i. Dok, s druge strane, ovo predstavlj­a prvu konkretnu realizacij­u Putinove poruke, izrečene tokom nedavno održanih vežbi „Istok 2018“, kada je istaknuta da njihove oružane snage „moraju biti spremne da pored zaštite sopstvenog suverenite­ta, bezbednost­i i državnih interesa, u slučaju potrebe podrže i saveznike“- naveo je Radulović i dodao:

- Što se tiče samog sistema, ostaje da se vidi o kojoj verziji će biti reč, ali sudeći prema nekim najavama i karakteris­tikama, koje pominje i samo Ministarst­vo odbrane, sasvim sigurno se može očekivati sistem S-300PMU2 ili čak sistem S-300VM (Antey 2500). Važno je reći da je ovakva inicijativ­a postojala još pre nekoliko godina ali je tada, 2013. godine, Siriji obustavlje­na isporuka sistema S-300

na zahtev Izraela.

Rusija je još 2013. htela da isporuči S-300 Siriji

Vlade Radulović

 ??  ?? Zategnuti odnosi Rusije
i Izraela S-300 uskoro stiže u Siriju
Zategnuti odnosi Rusije i Izraela S-300 uskoro stiže u Siriju
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia