Alo!

Pečenje gotovo za sat i po

Pileći file se prži do osam minuta na umereno jakoj vatri, sve dok ne dobije zlatnožutu boju

-

Pečenje u pećnici

Za dobro pečenje, osim kvalitetno­g mesa, važna je i zagrejana rerna. Ako ona nije dovoljno vruća, meso će se osušiti i neće biti ukusno. Za pripremu svinjskog pečenja s rebrima od kilogram i po dovoljno je sat i po na 200 stepeni. Isto važi i za pile, dok će pilećim batacima i prsima trebati 45 minuta na istoj temperatur­i.

Ćurka teška oko dva i po kilograma peče se na 170 stepeni dva i po do tri sata, a ako je nadevena, treba će joj tri do tri i po sata. Jagnjećoj plećki teškoj oko dva i po kilograma ili butu od kilogram i po treba sat i po na 200 stepeni, dok se teleći odrezak peče na istoj temperatur­i, ali 3040 minuta. Da bi kilogram govedine bio pečen, treba mu 40-60 minuta na 200 stepeni.

Vreme pečenja zavisi od toga da li je meso nadeveno, pa tako za nadevenu piletinu u proseku treba 15 minuta više, a za ćuretinu pola sata više.

Prženje na tiganju

Pileći i ćureći file peče se sedam do osam minuta na umereno jakoj vatri, sve dok ne dobije zlatnožutu boju. Prilikom pečenja treba ih okrenuti da se ravnomerno ispeku sa svih strana.

Svinjskim kotletima treba više vremena, oko 10-11 minuta, a isto vreme potrebno je i za goveđe odreske debljine do četiri centimetra. Telećim odrescima je dovoljno osam do 10 minuta na srednje jakoj vatri. Što su odresci deblji, to ih duže treba

peći.

Kuvanje

Kuvanje, baš kao i pečenje u rerni, iziskuje više vremena, tako za govedinu od dva kilograma treba dva i po sata na srednje jakoj vatri.

Pile se kuva sat vremena, kokoška dva do tri sata, dok za teletinu

od dva kilograma treba sat i po do dva. Dimljena svinjska leđa se kuvati oko 45 minuta.

Panirano meso

Panirano meso može se peći u dubokom ulju ili u rerni. Panirani pileći file (oko pet komada) treba peći 25 minuta do pola sata na 210 stepeni, a svinjske odreske na oko sat i 20 minuta na 180 stepeni. Za ćuretinu rerna treba biti zagrejana na 200 stepeni, a meso se peče 45 minuta.

Za pečenje u dubokom ulju treba manje vremena, pa piletinu i ćuretinu treba peći na srednje jakoj vatri oko sedam do osam minuta, dok ne postane zlatnožute boje. Svinjetinu je potrebno peći oko pet do šest minuta sa svake strane.

Za dobro pečenje, osim kvalitetno­g mesa, važna je i zagrejana rerna

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia