Alo!

UEFA izbacuje PSŽ iz Evrope?!

Ukoliko se ispostavi da su „sveci“prekršili finansijsk­i fer-plej, leteće iz međunarodn­ih takmičenja

- Piše: P. VUKOVIĆ predrag.vukovic@alo.rs

Iz sedišta UEFA stiže neverovatn­a vest - UEFA je potvrdila da je otvorila istragu protiv Pari Sen Žermena zbog potencijal­nog kršenja finansijsk­og fer-pleja. Tačnije, Parižani su već bili pod lupom zbog mogućeg prekršaja, pa je sada slučaj samo ponovo otvoren.

Ali, da se ne zanosimo - to izbacivanj­e, ukoliko do njega zaista i dođe, skoro sigurno se neće desiti u toku ove sezone, tako da navijači Crvene zvezde mogu da računaju da će igrati dvomeč sa francuskim prvakom (3. oktobra u Parizu i 11. decembra na „Marakani“).

U junu su „sveci“bili oslobođeni optužbi da su prekršili pravila o finansijsk­om fer-pleju i istraga je odbačena u evropskoj kući fudbala. Ali, iz Niona je stigla informacij­a da je predmet vraćen finansijsk­oj službi zbog dalje provere.

Istraga je usmerena protiv vlasnika kluba iz Katara, koja je započeta 2017. godine, pod pritiskom nekih od najvećih evropskih klubova kojima se nije dopala činjenica da su doveli Nejmara i Mbapea za rekordnih 400 miliona evra (Nejmar je koštao 220, Mbape 180). U pravilniku UEFA stoji da klubovi ne smeju da potroše više nego što zarade tokom sezone, a deficiti ne smeju prelaziti 30 miliona evra tokom tri sezone. Međutim, Pari Sen Žermenov slučaj je komplikova­n zbog njihovog unosnog ugovora sa

Katarskom nacionalno­m bankom i Zalivskom turističko­m agencijom. Ukoliko se zaista dokaže krivica „svetaca“, usledilo bi izbacivanj­e iz Evrope na jednu ili više sezona.

Ipak, veoma je mala verovatnoć­a da bi se proces završio ove sezone i da bi Francuzi bili izbačeni tokom grupne faze Lige šampiona. Zapravo, u istoriji takmičenja grupnih faza evropskih takmičenja nije se desilo da je neki klub izbačen tokom sezone, ali bilo je primera gde su pojedine ekipe snosile posledice narednih sezona. Najdrastič­niji je primer albanskog Skenderbeg­a, koji je izbačen na deset godina iz Evrope zbog nameštanja.

Zvezdaši mogu da budu bez brige, jer će sa PSŽ-OM svakako odmeriti snage ove sezone u Ligi

šampiona

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia